Komínek: Antimonopolní úřad v čele s Rafajem rozhoduje dlouhodobě netransparentně

27. 7. 2020

O odvolání Rafaje z čela antimopolního úřadu bude v pondělí jednat Babiš s Hamáčkem. Ten, pokud to Babiš navrhne, odvolání Rafaje z čela antimopolního úřadu podpoří. Babiš se opírá o podnět komunistů z Ústeckého kraje, kteří si na úřad dlouhodobě stěžují.

„Úřad pro ochranu hospodářské soutěže by měl kontrolovat, jestli bylo řádně vyhlášeno výběrové řízení a byly splněny všechny náležitost. A ne nám říkat, jak velké chceme autobusy a jaká má být jejich konkrétní specifikace, to je přece věc objednavatele, Antimonopolní úřad v čele s Rafajem rozhoduje dlouhodobě netransparentně, řekl pro iROZHLAS.cz Jaroslav Komínek - náměstek hejtmana Ústeckého kraje pro dopravu z KSČM.

Potíže se prý táhnou už posledních sedm let, aktuálně pak řeší spor o nákup městských autobusů. Ten úřad zastavil a hejtmanství si muselo autobusy pronajmout.

„Pan Rafaj jejich nákup znemožnil na základě banality. Podle něj jsme firmy diskriminovali kvůli velikosti nádrže. Už si ale neověřil naše připomínky, že daný výrobce dodává identickou nádrž do autobusů v Plzni,“ popsal Komínek s tím, že se kraj proto rozhodl napadnout verdikt u soudu.

„Pan Rafaj nechrání hospodářskou soutěž, ale vlastní zájmy,“ pokračoval krajský náměstek. Je totiž přesvědčený, že Rafaj jde na ruku místním podnikatelům. „Podnět jsme proto směřovali na vládu, aby se zamyslela nad fungováním úřadu jako takovým. Není možné, aby měl absolutní moc v rukou jediný člověk,“ doplnil Komínek.

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/petr-rafaj-odvolani-babis-hamacek-k...

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
iRozhlas