Koronavirus se výrazně podepisuje na našich životech

21. 7. 2020

Poslední průzkumy hovoří jasně. Nejvíce postiženy pandemií jsou rodiny s dětmi. Téměř 47 % na dotazy odpovědělo, že se jim příjmy výrazně snížily. U 5 % rodin jsou příjmy dokonce nulové. I v obchodech nastala změna. Do nástupu pandemie koronaviru nejvíce nakupovali ve slevách senioři. Po nástupu koronaviru a jeho působení se tento trend změnil a slevy v obchodech začali vyhledávat lidé v produktivním věku, tedy třicátníci až čtyřicátníci. Na dotazy odpovídají, že dodnes pročítají slevové letáky a podle nich si připravují nákupy.

Lidé také začali chodit na nákupy méně často a skutečně s jídlem velmi šetří. Některé oblasti nákupů, které můžeme oželet jsme zcela vyřadili. Dochází tak k tomu, že v různých oblastech výrazně klesají příjmy prodejců. Stát sice poskytuje kompenzace, ale ani zde nebude kasa bezedná. Proto je třeba uvažovat o tom, jaký bude náš další život. Koronavirus republiku neopustil.

Ministryně Maláčová se pochlubila, že odměny za práci dostane 93 000 lidí v sociálních službách. Ti však mají obavu, jestli nějaké odměny vůbec uvidí. Navíc na podzim může dojít pro pracovníky v sociálních službách i zdravotníky k ještě většímu zatížení vzhledem k možnému šíření nákazy Covid-19. Problémy se nakupily v Moravskoslezském kraji, ale ložiska onemocnění se objevují po celé republice. Nikdo dnes nedokáže odpovědět na dotazy rodičů, jak to bude s dětmi ve školách, jaké budou pracovní podmínky a k jakému zvýšení nezaměstnanosti může dojít.

Těžba ve všech dolech OKD by měla být ukončena podle prognóz na konci roku 2021 nebo 2022. O tom se bude údajně rozhodovat v říjnu letošního roku. Jakou perspektivu budou mít lidé, kteří v dolech pracují je patrně otázka pro jasnovidce. A tak pomalu a jistě vyplouvají na povrch informace, že vše není tak růžové, jak je nám předkládáno.

Je třeba se zamyslet i nad tím kolik nových politických subjektů vzniká. Když se trochu více zaměříme na jejich programy, je zřejmé, že se řídí heslem, slibem neurazíš“. Otázka je, jak svoje programy chtějí naplnit a jaký důvod je přiměl k tomu založit nové politické subjekty.

KSČM má dlouhodobě propracované programy, které naplňuje i v období, kdy žádné volby neprobíhají. V minulém a tomto roce se nám podařilo prosadit mnohé z programových bodů a další jsou připraveny k jednání s jednotlivými resorty a vládou.

Autor: 
Emil Pernica, kandidát KSČM do Zastupitelstva Jihomoravského kraje, předseda OV KSČM

Články

.