Pawlas: Z nedostatku komunikace vznikají fatální chyby

19. 7. 2020

Lidé v Moravskoslezském kraji se zlobí na vládu, na hejtmanství i na hygieniky. V Partii na Primě to uvedl člen sněmovního výboru pro zdravotnictví, poslanec za Moravskoslezský kraj Daniel Pawlas (KSČM). Volal po lepší komunikaci mezi všemi zmíněnými institucemi.

Selhání komunikace mezi ministerstvem, krajskou hygienickou stanicí a hejtmanstvím mělo podle Pawlase »tragické důsledky«. »Není dostatek komunikace, jeden přehazuje vinu na druhého, a z toho vznikají tahle fatální rozhodnutí, která poškozují celý Moravskoslezský kraj,« míní Pawlas. Organizace, které mají o situaci informovat vládu, tak podle něj nečiní, anebo činí s velkým zpožděním.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) v Partii uvedl, že nemá signály, že by kvůli zvýšení počtu nakažených koronavirem v ČR některé země přehodnotily pohled na ČR jako bezpečnou zemi. Zpřísněná opatření v Moravskoslezském kraji mohou být podle něj v cizině hodnocena kladně.

Zhoršení pozice ČR v zahraničí neočekává ani Pawlas. »Nemyslím, že by se ČR nějak vymykala ze zbytku Evropy,« uvedl. Opatření zavedená v Moravskoslezském kraji jsou podle něj potřebná, selhala však komunikace. »Lidé potom nevědí, co mají čekat ze dne na den, z hodiny na hodinu,« dodal.

Také podle Petříčka byla opatření špatně komunikována. Výzvy k rezignaci ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) ministr komentovat nechtěl. Podotknul, že všichni zúčastnění včetně hejtmana kraje Ivo Vondráka jsou z hnutí ANO, takže jde o záležitost koaličního partnera. Věc by podle něj mohla nicméně být jedním z bodů dnešního jednání vládní koalice.

K rezignaci či odvolání Vojtěcha vyzvala opoziční občanská demokracie. Europoslanec Alexandr Vondra (ODS) v pořadu označil chování vlády v případě šíření epidemie v Moravskoslezském kraji za tragické opomenutí a nezvládnutí situace. »Když neodvolají ministra zdravotnictví, nebo ministr sám neodstoupí, tak je to na debatu ve Sněmovně,« uvedl.

Hygienici v pátek rozšířili protiepidemická opatření na celý region. V kraji se tak znovu musí nosit roušky v hromadné dopravě a vnitřních prostorách. Omezení se týkají i návštěv v nemocnicích či domovech seniorů, provozu restaurací a barů, hromadných akcí i takzvaných pendlerů. Okamžitá platnost i rozsah opatření vyvolala kritiku. Hygienici nová nařízení zdůvodnili případy komunitního šíření nemoci COVID-19, u nichž nelze dohledat původ nákazy, a přesunem případů do rizikové skupiny lidí nad 65 let. Označili je za preventivní.

Armádní odběrové týmy včera začaly v OKD znovu odebírat horníkům a zaměstnancům těžební společnosti vzorky pro testy na koronavirus. Další plošné testování potrvá až do středy. Na testy nejprve přicházejí zaměstnanci Dolu ČSM, kteří v prvním kole testů měli negativní výsledek nebo se z různých důvodů nedostavili k testování, řekla včera mluvčí společnosti Naďa Chattová.

V Moravskoslezském kraji přibylo od poslední páteční aktualizace dat 95 případů nákazy koronavirem. Vyplývá to z grafů chytré karantény, tedy Centrálního řídícího týmu COVID-19 (CŘT), které zveřejnil hejtman Ivo Vondrák (ANO). Celkem se podle těchto dat v regionu od počátku pandemie nakazilo 3986 lidí, v pátek statistika udávala 3891 osob. Jednoznačně dominují okresy Karviná, Frýdek-Místek a zčásti Ostrava. Ostatní okresy mají spíše sporadické nárůsty v počtu jednotek.

Data a údaje o nemocných se z různých zdrojů liší, důvodem jsou odlišné způsoby zpracování údajů. Například Krajská hygienická stanice Ostrava eviduje k sobotě v regionu 3630 pozitivně testovaných. Hejtmanství ale dřív poukazovalo na to, že hygienici byli v prodlení se zpracováváním údajů. Hygienici navíc data o nemocných vykazují až v okamžiku, kdy s nimi mají epidemiologické šetření. »V rámci celkové epidemiologické situace na území Moravskoslezského kraje nadále evidujeme řadu menších lokálních ohnisek onemocnění a jednotlivé samostatné případy onemocnění bez souvislosti se známými ohnisky nákazy,« uvedli hygienici.

Statistika, kterou ke koronaviru zveřejňuje ministerstvo zdravotnictví, zase v regionu k dnešku udává 3998 nemocných od počátku pandemie.

Záznam https://cnn.iprima.cz/vlada-tragicky-selhala-babis-by-mel-odvolat-minist...

Autor: 
Janka Kudrnovská
Zdroj: 
Haló noviny