Filip: Proč bohatí neustále bohatnou a na druhé straně jsou zde rodiny, pro které znamená zkázu i rozbitá pračka nebo lednička?

18. 7. 2020

Narodil se po revoluci, v roce 1993. Když mu bylo 18 let, vstoupil do KSČM a na podzim bude kandidovat na post místopředsedy. „Už během útlého věku mě zajímalo, proč bohatí neustále bohatnou a na druhé straně jsou zde rodiny, pro které znamená zkázu i rozbitá pračka nebo lednička,“ říká Filip Zachariaš. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS mimo jiné vysvětluje, co žene mladé lidi přidat se ke KSČM a jak vnímá historii strany.

Do KSČM jste vstoupil v 18 letech. Co vás k tomu vedlo?
Jsou dvě skupiny lidí. Ti, kteří nadávají z hospod a doma ze sedaček. Druhá skupina nadává také, ale chce něco změnit. Jinak než přes politickou stranu to nejde. V roce 2011 byli Zelení zdiskreditovaní panem Bursíkem a paní Jacques, to nebyla ani zelená, ani levicově liberální politika, ale názorové salto. Pak tady byla sociální demokracie, kterou po Jiřím Paroubkovi přebral nekompetentní Bohuslav Sobotka. Pak vám nic jiného v nabídce nezbývalo, než KSČM, která nebyla zatížena žádnými skandály a korupcí. To jí zůstalo dodnes.

Jaký je váš pohled na tyto radikální postoje a minulost KSČ.
Pro mě to je historie, kterou mají vykládat historici, nikoliv zaplacení vykladači dějin z Ústavu pro studium totalitních režimů.

Vlastní názor na to nemáte?
Je to dějinná etapa, která proběhla. Je nutné ji vnímat v kontextu. Svět byl rozdělený železnou oponou, 50. léta v USA znamenala mccarthismus. Historie nebyla černobílá. Samozřejmě nesouhlasím s tím, že paní Horáková byla vinna, že má viset. Ale je potřeba to vnímat v kontextu. Naše strana je demokratická, v mnoha ohledech až moc.

V jednom rozhovoru jste řekl, že společnost je založena na jediném měřítku, a to jsou peníze. Jak byste si společnost představoval?
V rámci stávající společnosti je těžké představit si jiné měřítko než ty peníze. Jdete do zaměstnání – první, co vás zajímá, je, kolik budete vydělávat.

To asi lidi zajímalo vždy, ne?
To ano. Ale potom máte to B. Polovinu domácností položí na kolena jedna rozbitá pračka. To je neskutečné ve státě, který se považuje za vyspělý.

Co s tím?
V ideálním případě by se neměly rozevírat nůžky mezi lidmi, ale naopak svírat. Nedávno jsem narazil na tabulku přepočtu výplat v ČR a v Německu. Ty rozdíly jsou propastné. Ti, co nám po revoluci říkali, že za pět let doženeme západ, buď vědomě lhali, nebo to byli nekompetentní lidé.

Nejsme pozadu právě kvůli plánovanému hospodářství, které dělala KSČ?
Odmítám, že za rok 2020 a za to, kde jsme, může tehdejší KSČ. Třicet let je na nápravu dost. Je vidět, že dálnice D1 postavená v 70. letech má pořád dva pruhy, jsme pořád chudí příbuzní západu a společnost se k většímu blahobytu neposunula.

Celý rozhovor na CNN Prima News https://cnn.iprima.cz/kscm-je-demokraticka-az-moc-nesouhlasim-ze-horakov...

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
CNN Prima News