Valenta: V případě medicínského přehodnocení relevantní odbornou studií budu usilovat o okamžité zastavení budování 5G infrastruktury

16. 7. 2020

Takzvané 3G sítě pro mobilní telefony v ČR pomalu končí. Mobilní operátor Vodafone oznámil jejich vypnutí k 31. březnu 2021. Kmitočty, na kterých tato starší síť funguje, operátor uvolní pro modernější 4G LTE a 5G. Tyto sítě však provází řada fám a obav.

Vypnutí 3G umožní využívat frekvence efektivněji a začít pokrývat větší česká města sítí páté generace (5G). »Je to cesta k rychlejšímu rozšíření nejmodernější technologie 5G. Právě sítě páté generace otevřou spotřebitelům i firmám technická řešení, která dosud nebyla možná,« uvedl viceprezident pro technologie Vodafonu Milan Zíka. Vodafone například loni předvedl, jak 5G dokáže člověka virtuálně přenést do vzdáleného města jako hologram.

Sítě 5G začala na začátku července jako první tuzemský operátor nabízet komerčně společnost O2, ostatní operátoři pokračují v testovacím provozu ve vybraných lokalitách. Vodafone má 5G postupně otestovat v Karlových Varech, kde je připraven i komerční provoz, a dále v Ústí nad Labem a Jeseníku. T-Mobile, který letos ohlásil v kampusu Vysoké školy báňské v Ostravě testovací 5G síť, rovněž chystá komerční spuštění. Český telekomunikační úřad plánuje vypsat aukci kmitočtů pro rychlé mobilní sítě 5G ještě během letních prázdnin, aukční část bude na podzim.

Pátá generace slibuje mnohonásobně rychlejší a spolehlivější mobilní internet, síť propojí mobilní telefony i nejrůznější chytrá zařízení, zrychlí vývoj virtuální reality či projektů chytrých měst nebo by měla usnadnit autonomní řízení automobilů.

Potíž je, že vysílače 5G nedávají spát různým konspiračním teoretikům. Ti tvrdí, že jsou zdravotně závadné, a dokonce se objevila teorie, že »šíří koronavirus«. Není výjimkou, že vysílače jsou zapalovány a jinak poškozovány. Nejde o nic nového, všemožná podezření se objevují o technologiích využívajících elektromagnetické záření od jejích počátků. Vlna paniky o zdravotní škodlivosti provázela už počátky mobilních telefonů.

Lídr krajské kandidátky KSČM v Plzeňském kraji Jiří Valenta se s obavami »anti5G« aktivistů již také setkal. Nemohl je ale podpořit. »Sítě páté generace by se, bez ohledu na to, že zatím chybí jejich standardizace, neměly od sítě 4G principiálně na radiové vrstvě lišit. Současný stav vědeckého poznání naznačuje, že zastřešujícím účinkem záření je dominantně ohřev tkáně a z něj plynoucí fyziologické efekty, ovšem žádné účinky směrem ke karcinogenitě či genotoxicitě nebyly v seriózních výzkumech potvrzeny.

Česká legislativa využívá v posledních 20 letech expoziční limity pro celý interval frekvencí neionizujícího záření a tyto limity plně odpovídají nástupu telekomunikačních sítí 5G, které by neměla zabírat více než 0,002 % v rámci zmíněného frekvenčního intervalu,« řekl k problematice Valenta, podle něhož není možné, aby různé konspirační povídačky ze sociálních sítí brzdily technologický pokrok. »Budování sítí 5G v ČR bych nyní zásadně nebrzdil, neboť časová prodleva by se mohla stát konkurenční nevýhodou naší země nejen na trhu informačních a komunikačních technologií, ale i například brzdou v rozvoji průmyslového odvětví 4.0, tedy především robotiky, automatizace a digitalizace,« varoval Valenta.

Valenta je zároveň připraven změnit svůj pohled na věc, pokud ho o škodlivosti záření přesvědčí vědecká komunita a relevantní výzkumy. »V případě radikálního medicínského přehodnocení stávající situace relevantní odbornou studií budu usilovat o okamžité zastavení budování 5G infrastruktury, neboť zdraví je vždy pro člověka důležitější než ekonomický profit. Podotýkám však, že pro takovéto mé rozhodnutí by musel existovat skutečně vědecký podklad, ‚pojmy spletené s dojmy‘ nestačí,« uvedl Valenta.

Autor: 
Jan Stern
Zdroj: 
Haló noviny