Konečná: Stovky hodin práce, ale silniční balíček jsme schválili

9. 7. 2020

Evropský parlament ve čtvrtek přijal několik let vyjednávaná nová pravidla pro řidiče kamionů převážejících náklad po Evropě. Takzvaný silniční balíček zavádí příznivější pracovní podmínky pro řidiče a zároveň přísnější kontrolu bezpečné jízdy. Omezuje také možnosti převážet náklad v rámci jedné cizí země. Dopravci rovněž nebudou muset platit řidičům různé mzdy podle pravidel států, jimiž pouze projíždějí.

"Silniční balíček je schválen. Trvalo to tři roky, bylo v tom mnoho práce a stovky hodin vyjednávání a přestože je výsledek kompromisem, jsem za něj ráda. Je to velký krok kupředu jak pro zaměstnance, tak dopravce. Namísto unavených řidičů kamionů převážejících náklad po Evropě a sociálního dumpingu máme jasná pravidla," řekla po tiskové konferenci europoslankyně KSČM a zpravodajka návrhu Kateřina Konečná.

„Nikdo nechce vézt své děti po dálnici D1 a přitom mít vedle sebe kamion s unaveným řidičem, který je 200 dnů na cestě a má za sebou čtyřicetitunový kolos, s nímž se kdykoli může stát něco nepředvídatelného,“ podotkla komunistická europoslankyně a zpravodajka jednoho ze tří legislativních aktů Kateřina Konečná, podle níž patří vyšší bezpečnost řidičů a cestujících na silnicích k zásadním přínosům nových pravidel.

Odkaz na tiskovku https://www.facebook.com/watch/?v=706341386872362

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM