Změny jsou potřeba, ale ne všechny jsou ku prospěchu

25. 6. 2020

V poslední době se mění postoje k různým věcem. V současné době se hovoří o zrušení kojeneckých ústavů. Stejně tak se před pár lety rušily jesle a mateřské školy. V posledních letech se však znovu velmi těžce obnovují. Nápad na zrušení kojeneckých ústavů může být dalším problémem. Pěstounů je opravdu málo. Odměna přechodného pěstouna se pohybuje kolem 20 000 korun měsíčně. Lidé, kteří se dětem takto věnují, marně hovoří o tom, že vše se zdražilo, ale částka 20 000 korun neprošla žádným zvýšením ani valorizací. V posledních dnech schválila vláda novelu, že zvýšení bude o 2 000 korun měsíčně. Toto zvýšení je ale spíše kosmetickou úpravou.

Lidé začínají přemýšlet o tom, že když dojde ke zrušení kojeneckých ústavů a pěstounů, stále ubývá, co bude s dětmi? Je samozřejmě lepší, pokud děti vyrůstají v rodině, jenže tzv. přechodní pěstouni ubývají, a to i vzhledem k nízkým financím, které dostávají.

Je pravdou, že dlouhodobí pěstouni, kteří se o děti starají až do jejich plnoletosti, jsou na tom o trochu lépe. Je třeba si uvědomit, že rušit poměrně dobře fungující systém je jednoduché. Ale vrátit jej zpět, znamená ve většině případů velký problém. Zvláště v současné době, kdy se lidé potýkají s nedostatkem financí v rámci pandemie koronaviru a zvyšují se obavy ze ztráty zaměstnání, není příliš velká naděje, že se počet rodin, které jsou ochotny zabývat se pěstounskou péčí, bude zvyšovat.

Stejně tak bohužel ubývá i pro děti možnost návštěv různých mimoškolních aktivit. Chybí vedoucí kroužků a často je v poslední době problém účast na těchto aktivitách dětem zaplatit. Domácí rozpočty jsou tak napnuty průběžným zdražováním potravin, energií, ale i léků, že na mimoškolní aktivity dětí již rodiče nemají peníze. Je třeba si uvědomit, že jakýkoli zájem dětí o sport, kulturu či jiné aktivity může zabránit vyhledávání různých part i závislosti na návykových látkách.

Poslední průzkumy ukazují, že agresivita mladistvých se velmi zvyšuje. Pokud jim dokážeme nabídnout smysluplné trávení volného času produktivním způsobem, omezíme tak vliv part. Zvláště důležitý je v těchto případech sport. Je velká škoda, že sportovním oddílům na obcích a městech chybí finanční prostředky. Doufejme tedy, že nově vzniklá agentura pro sport tento stav dokáže změnit. Je to však hra o čas a obavu máme z toho, že i dosud fungující sportovní kluby by mohly zaniknout.

Autor: 
Emil Pernica, kandidát KSČM do Zastupitelstva Jihomoravského kraje a předseda OV KSČM

Články

.