Kalouskovy rychlíky v protisměru

14. 9. 2016

Přeskočit v plné rychlosti z vlaku na protijedoucí vlak – to umí Chuck Norris. Podařilo se to však i 10. 9. v rozhovoru pro novinky akčnímu hrdinovi Miroslavu Kalouskovi.  Předseda TOP 09 prohlásil, že TOP 09 není žádná parta „vítačů“ migrantů.

 

V hollywoodských filmech takový veleskok do protijedoucího rychlíku sklízí obdiv publika. Dnes si jen protíráme oči, kde že to poslední rok a půl pan Kalousek žil. Minimálně tak dlouhou dobu totiž soustavně prezentoval jeho někdejší nadřízený, předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, přesně opačné názory. Moralizoval celý národ a vinil ho z nulové solidarity a lidskosti vůči maminkám s dětmi na hranicích Evropy. Xenofoby udělal z většiny národa, která vedle maminek s dětmi viděla na hranicích také 80 % mladých mužů z celkového počtu lidí v tehdejší migrační vlně.

Miroslav Kalousek obětoval europoslance Niedermanna a Štětinu, kteří papouškovali názor Karla Schwarzenberga na migranty a hlasovali pro přerozdělování. Prý je oficiální stanovisko TOP 09 jiné, než oni hlasují. Jinými slovy, za koho tito poslanci „kopou“?  To nemění nic na tom, že TOP 09 se rozhodně nemínila vymezit vůči kázání svého bývalého předsedy (M. Kalousek se stal předsedou TOP 09  29. 11. 2015). Z celého jejich rozpolceného postoje přímo čišela pragmatická vypočítavost. Podle toho, kam se pohne vítr, tam se pohne i plášť.

Volby se blíží, preference klesají, bárka jde ke dnu… Starostové, vyhřívající se na sluníčku velké politiky díky nálepce TOP 09, opustili loď jako první (kdože to opouští loď jako první?).  TOP 09 hledá záchranný kruh v tématech, které dlouhodobě odmítala řešit. Jejím dlouhodobým vzorem byla politika Rakouska a Německa vyjádřena heslem „My to zvládneme“. Nezvládli. A nyní pod tlakem klesajících preferencí je nezachrání ani příslovečný akční hrdina Chuck Norris schopný přeskočit z vlaku na vlak protijedoucí a ještě se usmívat do kamery.

Zatímco v okamžiku, kdy prezident Zeman v novoročním projevu pronesl památnou větu, že „tato země není pro všechny“, Kalousek jeho projev jízlivě kritizoval. Po tři čtvrtě roku přichází náhlé prozření.  Náhle je třeba bránit evropské hranice s vědomím faktu, že „všichni ti lidé zde zůstat nemohou“. (Čímpak se jenom liší toto stanovisko od stanoviska kritizovaného prezidenta Zemana…) Kde byl pan Kalousek celý rok a půl migračí krize? Vždy tak výmluvný – ale tyto věty si zřejmě šeptal někde v koutku na návštěvě u kardinála Duky. Ale největší předností postoje TOP 09 je prý to, že není populistické. Opravdu těžko najít pokrytečtější prohlášení…

Na konec je potřeba zmínit ještě jedno. KSČM stále prosazuje dodržování Dublinských dohod a silnou ochranu Schengenského prostoru. Není možné stavět vlastní občany před riziko terorismu s odkazem na Havlův multikulturální humanismus!  Pevně věřím, že tentokrát TOP 09 a Starostům,  výše popsaný velešvindl voliči neodpustí a jeho straně to spočítají spolu s minulými prohřešky pěkně z jedné vody načisto.

 

Autor: 
Leo Luzar, poslanec PS PČR za KSČM
Zdroj: 
Mediální úsek ÚV KSČM