Evropské dědictví ve Středočeském kraji

4. 9. 2016

Od 3. do 11. září probíhají v řadě institucí Dny evropského dědictví (EHD) i ve Středočeském kraji

 

»Dny evropského dědictví otevírají veřejnosti brány nejzajímavějších památek, včetně těch jindy částečně nebo úplně nepřístupných, jsem rád, že mezi zhruba 140 zapojenými památkami v našem kraji se k EHD hlásí i stále více našich krajských institucí, které nabízejí při této příležitosti třeba zlevněné vstupné,« představil Dny radní pro oblast kultury a památkové péče Středočeského kraje Zdeněk Štefek (KSČM).

Letošní ročník měl nosné téma »Památky a komunity« a slavnostní zahájení proběhlo ve Slavonicích. Cílem dnů je hledání cest ke kořenům naší, evropské i světové civilizace. Proto jsou v rámci EHD pořádány nejrůznější doprovodné akce - přednášky, koncerty, městské slavnosti, ale i soutěže a další kulturní programy.

V České republice se EHD konají pravidelně od roku 1991. Od roku 1998 je jejich hlavním garantem Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska, které vždy ve spolupráci s jedním z členských měst pořádá národní zahájení. Partnery hlavního garanta jsou Ministerstvo kultury ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR. Od roku 2001 je součástí Národního zahájení EHD i udílení titulu Nositel tradice lidových řemesel.

»Je pro náš kraj obrovská čest, že letošní rok získal tento titul mimo Josefa Fidlera z Hlinska i Jiří Rücker z Peček, řezbář perníkových forem, který je nositelem středočeského Mistra tradiční rukodělné výroby,« dodal Štefek.

V krajských muzeích začaly dny již o tomto víkendu, jak se osobně přesvědčil i Štefek. V Sobotu v Českém muzeu stříbra bylo nabízeno pro I. okruh prohlídky snížené vstupné, prohlídky byly komentované průvodkyněmi v dobových kostýmech. Před Hrádkem také atmosféru dokresloval dobový jarmark.

Další akce k EHD chystá na 10. září Hornické muzeum Příbram, Regionální muzeum v Jílovém u Prahy, Muzeum T.G.M. Rakovník a Regionální muzeum Mělník. O týden později uzavře EHD Muzeum Podblanicka, a to pro prohlídkou vlašimského zámku v doprovodu někdejšího majitele.

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
FOTO - KúSK

Články

.