Vyjádření Ing. J. Dolejše k návrhu ministra financí Babiše - posílení kompetencí celní správy

24. 8. 2016

KSČM může podpořit jen takový návrh, který bez kompetenčních sporů zvýší efektivnost práce státních složek. Požadujeme proto, aby se vláda chopila své odpovědnosti a neznejisťovala práci na tomto úseku vzájemným předvolebním trumfováním koaličních stran.  

Ministr financí Andrej Babiš chce posílit kompetence  celní správy, která spadá do jeho resortu. Týkat se má nejen prověřování trestních oznámení  na daňové delikty, vyhledávání a zajišťování výnosů z trestné činnosti, ale také samotného vyšetřování daňových trestných činů. Což byla dosud výhradně kompetence policie. Celníci v ČR, stejně  jako v řadě jiných zemích, působí pouze v přípravném řízení.

Překvapivé je, že tomuto návrhu nepředcházela detailní debata na meziresortní úrovni – s ministerstvem spravedlnosti ani s ministerstvem vnitra. Zvláště, když ministr vnitra oznámil svůj úmysl obnovit finanční policii zrušenou za ministra Langra. Od roku 2014 již také existuje speciální jednotka, tzv. Daňová kobra, složená z policistů, celníků a pracovníků daňové správy.  A je poměrně úspěšná.

Postih daňových deliktů a postih výnosů z trestné činnosti je odpovědností celé vlády a příslušné zákony by měla předkládat parlamentu ona. Pokud jde jen o předvolební prezentaci jednotlivých ministrů, nesvědčí to o  promyšleném přístupu ani o dostatečné komunikaci uvnitř koalice.

Ing. Jiří Dolejš

místopředseda ÚV KSČM

poslanec PSP ČR za KSČM

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
FOTO - Haló noviny