Když se teď mediálně probírají ceny vepřového masa, kdo za to může (prý Čína, určitě ne ani kousíčkem zničený vepřín v Letech), a také to, že se "výroba" vepřového prý nesnižuje, experti i statistici se zároveň předhánějí, jak je vše v pohodě na cestě k lepším zítřkům. Statistika ČSÚ, ne za poslední roky, ale od roku 1989, však ukazuje něco jiného. Od dob, kdy jsme byli potravinově soběstační, jsme se dostali doslova vybitím stád, likvidací chovů a podniků do stavu, kdy musíme vepřové dovážet, zejména z Německa a Polska. Zároveň ale i maso vyvážíme - vrací se nám pak částečně zpět jako maso či maso dále zpracované, tedy s vyšší přidanou hodnotou. Rozdíl zůstává samozřejmě v cizině... Neříká se tomu kolonie?
Vepři jako roznětka
9. 8. 2019
Autor:
Zdeněk Štefek, předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Středočeského kraje
Články
.