AltInfo 09. 08. 2016

9. 8. 2016

Radim Valenčík - Šokující zvrat volebních preferencí? Ne, logický!

Červencový volební model TNS Aisa pro Českou televizi přinesl překvapující změny ve volebních preferencích ČSSD (pokles), viz graf:

Jaké bude mít vyprázdněnost programu ČSSD důsledky:

  1. Bude jí stále více chybět vnitřní étos, a tudíž stále více v ní bude sílit pozice těch, kteří ji zneužívají jen ke svému prospěchu.
  2. Bude stále méně reálné reformovat či obrodit tuto stranu, tj. vymizí z ní parametr reformovatelnosti.
  3. Bude stále více ztrácet důvěryhodnost a tudíž i voliče.
  4. Přes sociálně orientovanou rétoriku se její ideová koncepce bude stále více posouvat ke skrytému elitářství (přesně ve smyslu úděsné uniklé mailové korespondence Novotný-Sobotka i toho, co prezentuje Špidla), tj. "problémy bude řešit za vás a bez vás" (což se bude postupně stále více měnit pro ty, kterých se to týká v "obejdeme se bez vás a obětujeme vás").

Jediné, co této straně bude pomáhat, je, že ostatní strany nebudou o moc lepší (budou výrazně horší, nebo s obdobnými koncepčními chybami jen v něčem mírně lepší). Předpokládám, že v krajských volbách ČSSD zase citelně ztratí. KSČM: Ta by z povahy věci, jako strana ideová, měla mít program nejpropracovanější. Navíc tlak členské základy vedl k tomu, že požadavek větší programovosti a ideovosti měl za následek i dílčí změny v personální sestavě strany. To, k čemu doposud došlo, je ovšem spíše "velký krok pro člověka, ale malý krok pro stranu"... Proto lze očekávat spíše malé a krůčky, pozice KSČM se však může postupně zlepšovat.

Zdroj: http://radimvalencik.pise.cz/3703-sokujici-zvrat-volebnich-preferenci-ne-logicky.html

 

Sedí a jedí na zemi, nepracují. Tohle už není to Německo či Rakousko, popisuje Markéta Šichtařová totální změny u našich sousedů. Imigranti v Německu dělají pikniky na benzínových stanicích. V Rakousku je problém platit kartou, nebo se připojit k internetu. Tak mluví o své návštěvě v Rakousku i dojmech z Německa ekonomka a ředitelka společnosti NextFinance Markéta Šichtařová. Tvrdí také, že pokud se nepodaří začlenit přistěhovalce na trh práce, musí to nutně vést k dalším kulturním problémům. Migrace je podle jejích slov příliš rychlá na to, aby ji státy dokázaly vstřebat. Pozvánka do náruče Evropy prý byla příliš silná.

Podrobněji: http://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Sedi-a-jedi-na-zemi-nepracuji-Tohle-uz-neni-to-Nemecko-ci-Rakousko-popisuje-Marketa-Sichtarova-totalni-zmeny-u-nasich-sousedu-448247

 

Globální chobotnice Fathulláha Gülena. Lze věřit CIA, americkému establishmentu nebo rodině Clintonových, že je Gülen posel míru? Nebo lze věřit obviněním turecké vlády, která se na všem, co nyní tak kritizuje, donedávna sama podílela? Podobné názory ovšem staví USA a Západ obecně proti většině islámského světa, neboť Organizace islámské konference koncem července zrovna gülenisty zařadila na svůj seznam teroristických organizací. Plán míru nebo sekty? Paralelní stát. Škola základ síly. Přátelé Gülenlandu. Rozsáhlý rozbor, ale nevede k jednoznačnému závěru. 

Podrobněji: http://www.literarky.cz/blogy/tereza-spencerova/22569-globalni-chobotnice-fathullaha-guelena-

 

WSJ: Islámský stát uzavřel alianci s Talibanem. Příměří mezi ozbrojenci Talibanu a s Daesh platí hlavně v západní části Afghánistánu. To umožní oběma stranám přeskupit své síly k boji proti Američanům v této oblasti.

Podrobněji: http://prvnizpravy.parlamentnilisty.cz/zpravy/zpravy/wsj-islamsky-stat-uzavrel-alianci-s-talibanem/

 

Nová děsivá verze pádu letu MH370 Malaysia Airlines. Před dvěma roky zmizelý Boeing 777-200 (letu MH370) letecké společnosti Malaysia Airlines dopadl do Indického oceánu při vysoké rychlosti, což může naznačovat nekontrolovaný pád.

Podrobněji: http://prvnizpravy.parlamentnilisty.cz/zpravy/zpravy/nova-desiva-verze-padu-letu-mh370-malaysia-airlines/

 

Rodiče zabitých v Benghází: Clintonová může za smrt našich dětí! Rodiče dvou Američanů, kteří byli zabiti v roce 2012 při útoku na diplomatickou misi USA v Benghází (Libye), podali žalobu na Hillary Clintonovou, uvedly The New Yourk Times.

Podrobněji: http://prvnizpravy.parlamentnilisty.cz/zpravy/zpravy/rodice-zabitych-v-benghazi-clintonova-muze-za-smrt-nasich-deti/

 

Le Taurillon: Západ démonizuje Rusko, protože mu nerozumí.

Západní země se domnívají, že porazily Rusko ve studené válce a nyní míní, že mohou názor Moskvy ignorovat.  Rusko však vnímá svou roli v mezinárodních vztazích jinak, píše Le Taurillon, a je to pochopitelné: snaží si zachovat zbytky své sféry vlivu a chránit svůj režim před západními hodnotami, které považuje za nástroj politiky. Evropě a obecně na Západě představují Rusko jako revanšistickou, expanzivní a autoritářskou sílu, která se snaží vrátit dny Sovětského svazu. Nicméně základem této vize je pouze „mentální schéma, kterou Západ zdědil z dob studené války", píše francouzské vydání Le Taurillon. A tyto pohledy jsou již zastaralé: „Tvrdit, že Vladimir Putin chce vrátit SSSR, je absurdní," zdůraznil autor. A z jeho pohledu, základem tohoto problému je skutečnost, že Západ Rusku nerozumí. Z ruského pohledu, to vše není obecným řešením, a Západ cynicky využívá mezinárodní právo a údajné univerzální hodnoty, aby rozšířil svou sféru vlivu.

Podrobněji: http://prvnizpravy.parlamentnilisty.cz/zpravy/politika/le-taurillon-zapad-demonizuje-rusko-protoze-mu-nerozumi/

 

USA: Plynovod „Severní proud-2" zničí ukrajinskou ekonomiku! Zvláštní vyslanec USA pro energetickou Amos Hochstein prohlásil, že v případě projektu plynovodu „Severní proud-2“ („North Stream-2") se ukrajinská ekonomika zhroutí. V rozhovoru pro slovenské vydání EurActiv: „Jde o ztrát dvou miliard dolarů v příjmech nejisté ekonomiky na Ukrajině v době, kdy se mezinárodní společenství snaží ekonomicky podpořit Kyjev. Jak se z toho zotaví? Odpověď je jednoduchá - nijak. Ekonomika se zhroutí," konstatoval.

Podrobněji: http://prvnizpravy.parlamentnilisty.cz/zpravy/politika/usa-plynovod-severni-proud-2-znici-ukrajinskou-ekonomiku/

 

NYT: Rusko vyhrává zástupnou válku v Sýrii! Vojenské úspěchy Ruska v Sýrii daly Moskvě, izolované Západem po připojení Krymu a krizí na Ukrajině, nové páky v rozhodování o budoucnosti na Středním Východě, píše The New York Times. Loni pod tlakem tisíců bojovníků opouštěla syrská armáda pozice a strategicky důležitá území. Útok rebelů byl podporován CIA a Saúdskou Arábií, dodávající účinné protitankové rakety.
Podle amerických výzvědných služeb syrský prezident Bašár Asad ztrácel sílu, pokračovala publikace. Nicméně, pomoc přišla z Ruska, a militanti začali ustupovat. CIA zvýšila svou podporu a zvýšila počet dodávaných raket, ale nepomohlo to. Poprvé od války v Afghánistánu v roce 1980, vstoupila ruská armáda do otevřené konfrontace s povstaleckými silami, které trénovala CIA, uvedly NYT. Ale pokud v té době v Afghánistánu tyto síly dominovaly, v Sýrii je situace opačná. „Rusko vyhrálo zástupnou válku, alespoň pro tuto chvíli," konstatoval Michael Kofman, politolog International Center Woodrowa Wilsona ve Washingtonu.

Podrobněji: http://prvnizpravy.parlamentnilisty.cz/zpravy/politika/nyt-rusko-vyhrava-zastupnou-valku-v-syrii/

 

Kdo střílel na Majdanu? Porošenko jde opět k výslechu. Ukrajinský generální prokurátor má v úmyslu znovu vyslechnout  prezidenta Petra Porošenka v kauze nepokojů na náměstí Nezávislosti v období 2013-2014.

Podrobněji: http://prvnizpravy.parlamentnilisty.cz/zpravy/politika/kdo-strilel-na-majdanu-porosenko-jde-opet-k-vyslechu/

 

Byla druhá atomová bomba v Japonsku zbytečná? 9. srpna 1945 se Nagasaki stalo po Hirošimě druhým cílem amerického atomového bombardování. Město bylo shodou okolností vybráno jako záložní cíl, protože nad primárním cílem, městem Kokura, byla příliš velká oblačnost. Japonský císař Hirohito 14. srpna ve svém projevu ohlásil kapitulaci, který se další den vysílal japonskému národu i navzdory krátkým odbojům militaristů, kteří se odmítli vzdát.

Podrobněji: http://prvnizpravy.parlamentnilisty.cz/zpravy/zpravy/byla-druha-atomova-bomba-v-japonsku-zbytecna/

 

V Itálii se hromadí migranti, které Švýcarsko vrátilo. Situace začíná být kritická + VIDEO. Řím/Bern - Situace v příhraničním italském městě Como začíná být podle místních úřadů kritická. V posledních týdnech se tu začali hromadit migranti, které na hranicích zadržely a vrátily zpět švýcarské úřady.

Podrobněji: http://zahranicni.eurozpravy.cz/eu/164887-v-italii-se-hromadi-migranti-ktere-svycarsko-vratilo-situace-zacina-byt-kriticka-video/

 

Migranti zavlekli do Evropy nebezpečnou praktiku. Úřady bijí na poplach a volají po změně zákona. Bern – Počet dětí, které se stávají oběťmi nucených sňatků, ve Švýcarsku roste. Před negativním tendrem varují organizace zabývající se ochranou práv dětí. Nejmladším dětem, které byly donuceny ke svatbě, ještě nebylo 10 let.

Podrobněji: http://zahranicni.eurozpravy.cz/evropa/164953-migranti-zavlekli-do-evropy-nebezpecnou-praktiku-urady-biji-na-poplach-a-volaji-po-zmene-zakona/

 

Německo mění postoj. Úřady odmítají vpusit migranty. Podle informací list Neue Osnabrücker Zeitung Německo odmítá do země vpustit stále více migrantů. Roste také počet deportací neúspěšných žadatelů o azyl. V první polovině letošního roku zamezily německé úřady na pozemní hranici či na letišti ve vstupu do země 13.324 migrantům. Případů je tak jen za prvních šest měsíců letošního roku už o polovinu více než za celý rok 2015.
Podrobněji: http://globe24.cz/svet/11377-nemecko-meni-postoj-urady-odmitaji-vpusit-migranty

 

Migranti dostanou dávky, jídlo i střechu nad hlavou. Politička se zlobí.

Německá politička strany Alternativa pro Německo (AfD) a od července 2014 i poslankyně Evropského parlamentu Beatrix von Storchová se domnívá, že teroristické útoky, ke kterým došlo v Německu, Francii i v jiných zemích, ukázaly, že hlasy, které říkaly, že otázky migrace a bezpečnosti jsou vzájemně spojeny, měly pravdu. Informuje server EuroZprávy.cz.

Podrobněji: http://moneymag.cz/aktuality/6637-migranti-dostanou-davky-jidlo-i-strechu-nad-hlavou-politicka-se-zlobi

 

Migranti na to šli chytře. Utábořili se před katedrálou a začali protestovat. Dopadlo to zle. Pět týdnů trvající protest skupiny migrantů v německém Řeznu skončil policejním zásahem. Uprchlíci požadovali udělení azylu v Německu.

Podrobněji: http://zahranicni.eurozpravy.cz/eu/164942-migranti-na-to-sli-chytre-utaborili-se-pred-katedralou-a-zacali-protestovat-dopadlo-to-zle/

 

Slovensko stojí na pokraji diktatury, varuje Německo. A co Česko? Slovensko stojí na pokraji diktatury a je řízeno neliberální koalicí, která zemi rozděluje. Píše to prestižní německý časopis Die Zeit. Situaci na Slovensku považuje Die Zeit za velmi špatnou. Uvádí, že od roku 2006 do roku 2016 se na Ukrajině, Maďarsku, Polsku či Slovensku stav demokracie rapidně zhoršil. Situaci ilustroval na dvou mapách.
Podrobněji: http://globe24.cz/svet/11424-slovensko-stoji-na-pokraji-diktatury-varuje-nemecko-a-co-cesko

 

Rusko se nás bojí? Protiruské sankce budou katastrofa, tvrdilo se. A my zjistili, jak to skutečně je. Praha - EU a USA zavedly v březnu roku 2014 ekonomické sankce namířené proti Rusku. Řada ekonomů tehdy varovala před negativními dopady sankcí na ČR a tvrdila, že jsou ohroženy jak pracovní místa tisíců zaměstnanců, tak i stovky miliard korun. EuroZprávy.cz proto pátraly, jak se sankce po více než dvou letech od jejich zavedení promítly do české ekonomiky.

Podrobněji: http://ekonomika.eurozpravy.cz/ceska-republika/161951-rusko-se-nas-boji-protiruske-sankce-budou-katastrofa-tvrdilo-se-a-my-zjistili-jak-to-skutecne-je/

 

Rusko a Čína upevňujú partnerstvo. Prezident Ruskej federácie Vladimir Putin navštívil pred časom Čínsku ľudovú republiku. Oficiálna návšteva ukázala, že Rusko nahrádza zmrazené ekonomické vzťahy s EU novými zmluvami s Čínou a inými krajinami Juhovýchodnej Ázie a tichomorského regiónu. Oficiálna návšteva sa nevyhla ani medzinárodným vzťahom, ekonomickej spolupráci a kooperácii v oblasti médií.

Podrobněji: http://nazory.pravda.sk/analyzy-a-postrehy/clanok/401349-rusko-a-cina-upevnuju-partnerstvo/

 

Jan Petránek: Je zde tajná dohoda USA a Ruska. Drží se to pod pokličkou, ale... Legendární novinář Jan Petránek v rozhovoru s ParlamentnímiListy.cz upozorňuje na nebezpečí, která může Evropě způsobit obnovená migrační vlna. Důrazně nesouhlasí s těmi, kteří občany uklidňují, že to nejhorší je za námi. Podle Petránka bychom měli také velice pozorně sledovat, kdo a o čem bude jednat počátkem září v Číně. Podle Petránka: „Nejdůležitější poznatek z dosavadní situace je v tom, že centrum džihádistů nebo centrum teroristické sítě ve světě je strategicky promyšlené. Oni považují běženeckou vlnu za něco, s čím si Evropa neporadí. A když si s tím neporadí, budou hledat způsoby, jak vlny utečenců do Evropy zesílit. Je jasné, že tyto vlny jsou záměrně cíleny a dávkovány. Všechno teď záleží na tom, jak seženou peníze na řízenou emigraci, a je zcela jasné, že poté, co se Turecko dostalo do nynější situace, je veškerá tíha na sponzorech ze Saúdské Arábie“. Je únosné mít Turecko jako člena NATO? To by se mělo řešit. Důležitá schůzka Putina a Erdogana. Migrační vlny mají vojenský charakter, jsou zvláštním druhem invaze, nepoznaná zbraň, myslí si Petránek.

Podrobněji: http://www.parlamentnilisty.cz/arena/politologove/Jan-Petranek-Je-zde-tajna-dohoda-USA-a-Ruska-Drzi-se-to-pod-poklickou-ale-448205

 

Zdeněk Zbořil: Pitomost, co nám říkají o Ukrajině. Už se ukazuje pravda. Zatímco prezident Miloš Zeman a vicepremiér Andrej Babiš brojí proti přijímání uprchlíků do ČR, předseda vlády Bohuslav Sobotka vsadil na EU a bude podle politologa Zdeňka Zbořila obhajovat stanoviska bruselských byrokratů, i když půjde třeba i o tureckou krizi. V pravidelném ohlédnutí za politickým děním uplynulého týdne nechybí ani pohled na Angelu Merkelovou, která je v mnoha evropských zemích vnímána jako hrdinská představitelka evropské a německé politiky. Německý komisař by nemusel mentorovat každý výrok českého politika. Premiér vsadil na EU a obhajuje stanoviska bruselských byrokratů. Panují obavy, že se u nás problém s uprchlíky podceňuje. Mezi Dukou a Halíkem nejde jen o nějaký osobní spor dvou prelátů. Teror a zastrašování se staly opět součástí evropské politiky a kultury. Pro většinu lidí je nemožné od Merkelové, ikony evropské politiky, odejít. Přerušení přístupových jednání už snad ani není hrozbou. V ukrajinské politice řízeného chaosu může dojít i na atentáty. Zkostnatělé mocenské struktury jsou v USA neporušitelné. Krizí identity trpí sociální demokracie všech barev a odrůd už od roku 1914.

Podrobněji: http://www.parlamentnilisty.cz/arena/politologove/Zdenek-Zboril-Pitomost-co-nam-rikaji-o-Ukrajine-Uz-se-ukazuje-pravda-448096

Prezidenti západních zemí aktivně sledují jednání Turecka po pokusu o vojenský převrat a obávají se, že Ankara zvolí ruský směr rozvoje zahraniční politiky, píší britské noviny Financial Times. Recep Tayyip Erdoğan tento týden uskuteční první zahraniční cestu po pokusu o převrat a dává tak jasný signál svým západním partnerům, domnívá se autor článku. Místo toho, aby se setkal se spojenci v NATO, vypravil se turecký prezident na setkání s Vladimirem Putinem.

http://cz.sputniknews.com/svetovytisk/20160808/3678795/nadchazejici-setkani-putin-erdogan-zapad.html

 

Tato situace zásadně mění hru uvnitř EU, přesto však uniká zrakům veřejnosti. Objevení nových aliancí uvnitř EU je faktor, který v ní mění hru, přesto však uniká zrakům veřejnosti. Tento proces však spíše nabývá na hybnosti, aby změnil politické prostředí Evropy. Řecký ministerský předseda Alexis Tsipras ve snaze upéct nějakou alianci proti zbídačujícím úsporám pozval na 9. srpna vůdce šesti jižních zemí Evropské unie na konferenci do Atén. Této události se zúčastní Francie, Itálie, Španělsko, Portugalsko, Kypr a Malta.

http://www.ac24.cz/zpravy-ze-sveta/8512-situace-zasadni-zmena-hra-eu-zraky-verejnost

 

Západ jen přihlížel: Baku hostilo historický summit Ruska, Íránu a Ázerbájdžánu.

V ázerbájdžánském Baku se v pondělí 8. srpna uskutečnil summit prezidentů Ruska, Íránu a Ázerbájdžánu. Společné setkání hlav těchto států je významným krokem k prohloubení spolupráce nejen v kaspickém regionu.

http://www.eurasia24.cz/zpravy/797-zapad-jen-prihlizel-baku-hostilo-historicky-summit-ruska-iranu-a-azerbajdzanu

 

Donald Trump předpovídá konec NATO a varuje před použitím jaderných zbraní jednotlivci a soukromými organizacemi. Disponuje vyhrazenými informacemi? V dubnu tohoto roku poskytl Donald Trump v americké televizi rozhovor na několik témat a mezi nimi byla i otázka NATO a kolektivní obrany. Donald Trump v rozhovoru označil NATO za zastaralé a přežitek, který si USA již nemohou dovolit financovat, protože podle jeho názoru se ostatní země v NATO svými směšnými výdaji na provozu aliance jenom vezou. Velmi závažná však byla i jeho poznámka ve vztahu k jaderným zbraním. V rozhovoru šokoval moderátora, když Trump uvedl, že otázku jaderných zbraní považuje za největší problém lidstva. Když se ho moderátor zeptal, aby vyjmenoval země, které představují v tomto ohledu největší nebezpečí, tak Trump odpověděl, že vůbec nejde o nějaké země nebo státy, ale o jednotlivce a tzv. odštěpenecké skupiny, aniž by konkrétně někoho jmenoval. A právě narážkou na odštěpenecké skupiny jasně ukázal na americké elity okolo Johna McCaina a části odštěpeného velení amerického Pentagonu, která mimochodem zorganizovala převrat v Turecku, psali jsme o tom zde. Trump tak naznačil, že tyto skupiny disponují zřejmě i jadernými zbraněmi. V superzadlužených USA to ovšem nepřekvapí.

http://aeronet.cz/news/video-donald-trump-predpovida-konec-nato-a-varuje-pred-pouzitim-jadernych-zbrani-jednotlivci-a-soukromymi-organizacemi-disponuje-vyhrazenymi-informacemi-cz-titulky/

 

Články

.