M. Vostrá: Zemanova hra se zbraněmi

2. 8. 2016

Vcelku s velkým údivem vnímám vyjádření prezidenta Zemana. Na jedné straně chce oplotit Českou republiku a radikálněji kontrolovat hranice, na druhé má však ještě lepší nápad.  Jelikož má za to, že mezi uprchlíky se skrývají džihádisté, kteří nás mohou ohrozit teroristickými útoky, měli bychom se po vzoru jeho manželky Ivany ozbrojovat. Nedovedu si však představit, že v každé rodině si pořídí zbrojní arzenál, a pokud půjdu do obchodu, budu mít v kabelce pistoli.

Lidé, kteří zbrojní průkaz dostávají, by měli naopak prodělat ještě přísnější testy, nežli tomu bylo dosud. Již mnohokrát jsme registrovali i ze strany našich občanů útoky na druhé lidi, při kterých použili, byť legálně, drženou zbraň. Čím více budeme mít v domácnostech střelných zbraní, tím rychleji může dojít k neštěstí. Nikdo nemá na čele napsané, že je terorista. Pokud budou lidé neustále děšeni hrůzou možných útoků, mohou jim selhat nervy a při sebemenším podezření pak řešit momentální situaci střelbou. To by snad nikdo z nás nechtěl. A tak výzvu prezidenta považuji za velmi ošidnou a nebezpečnou. Může způsobit v mnoha případech smrt lidí, kteří o teroristy ani nezavadili.

Mnohem lepší by bylo, kdyby se na vlně obavy nesnažili politici profitovat a získávat tak lacinou popularitu, ale spíše se věnovali apelu na evropské i světové politiky v rámci zajištění bezpečí a eliminace Islámského státu. K tomu rozhodně nepomůže ozbrojování jednotlivců.

Autor: 
Ing. Miloslava Vostrá, poslankyně Parlamentu ČR a místopředsedkyně poslaneckého klubu KSČM
Zdroj: 
Mediální úsek ÚV KSČM

Články

.