Návrh PS PČR k odstoupení Junckera zamítnut

28. 6. 2016

Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek vyzval před několika dny předsedu Evropské komise k rezignaci. Jean-Claude Juncker podle něj nebojoval dost intenzivně za setrvání Británie v EU. Jeho postoj bohužel nesdílí celá vládní koalice, která návrh "Výzva Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky k odstoupení předsedy Evropské komise Junckera" zamítl.

KSČM tento bod podpořila všemi svými hlasy. Hlasování ostatních stran najdete níže na obrázku. Pod ním je hlasování českých europoslanců.


»Evropská unie se musí změnit a evropští představitelé musí převzít zodpovědnost za současný stav věcí. Pravda je někdy prostá, ale všichni víme, že cesta bude mimořádně složitá. Teď nastala chvíle, kdy všichni hovoříme stejným hlasem. Mluvíme o změně a nutnosti návratu k zájmům občanů. Mluvíme o tom, kterak musíme začít naslouchat jejich potřebám a přáním, protože už mají dost prázdných prohlášení a planých řečí. Předseda Komise však mluví o jiných problémech. Prý ho mrzí, že je vnímán jako robot a technokrat. Navíc nás informoval, že je smutný z odchodu Velké Británie z EU a že je to pro něj emocionální chvilka. Nigela Farage se sice zeptal, proč na plenární zasedání vlastně přišel, ale po zbytek dopoledne musel sledovat jeho vítězný škleb. Chci vědět pouze jedno - uvědomil si předseda Komise, že je to právě i jeho vinnou, že pravicoví populisté slaví a plánují další referenda? Domnívám se, že ne a že to je právě ten problém. Nikdo nechce převzít zodpovědnost. EU nemá silnou osobnost. V tváří tvář šoku se EU ocitá bez lídra, který by byl schopný řešit její problémy. Juncker musí uvolnit svoje místo,« říká česká europoslankyně Ing. Kateřina Konečná.