Šminky a stíny davoské žvanírny

15. 2. 2018

Davos hostil Světové ekonomické fórum koncem ledna. Pod heslem »Zlepšit stav světa«, které mu Klaus Schwab, jeho zakladatel, dal do vínku už skoro před půl stoletím. Letos se mu vysmál i brazilský publicista Pepe Escobar. Náklady Davosu, napsal, »se rovnají celému HDP subsaharské země«. Jen »alpský festival žvanění« to však byl i tentokrát. Joseph Stiglitz je laureátem Nobelovy ceny. Šéfoval Clintonovým ekonomickým poradcům. Byl i hlavním ekonomem Světové banky. Davos nevynechal už od poloviny 90. let. »Tak deprimovaný jako letos jsem z něj ještě neodjížděl,« svěřil se před pár dny. Protože »svět je zmítán téměř neřešitelnými problémy«. Stále »rostoucí nerovností, hlavně ve vyspělých zemích«. I »řadou rizik, jimž vystavuje digitální revoluce soukromí, bezpečnost, pracovní místa i demokracii«.

I Stiglitze proto »deprimuje propast mezi projevy, ujišťujícími o důležitosti hodnot« – a »strachem těch, kdo je pronášejí, z odporu proti globalizaci«. To, že »jediný z amerických korporátních titánů« v Davosu ani necekne, že »systém, z nějž mají kolosální prospěch«,»selhává i vůči velkým částem populace Evropy a USA«. Protože »příjem většiny amerických domácností klesá« i teď, kdy HDP roste. A »průměrný věk dožití se krátí dokonce i u těch, co mají střední školu«. Zato »elity« si»pomlaskávají nad Trumpovou daňovou reformou«. Ta totiž »daruje velkým firmám stovky miliard dolarů«. Zato »většině střední třídy daně naopak zvýší«. I její »postavení se zhoršuje už asi třicet let«. »Ekonomika, v níž by bohatství prosakovalo shora dolů… (»trickle-down«), nefunguje«. Davoské smetánce, píše i exporadce Bílého domu,»chybí upřímnost postavy z filmu Wall Street, hrané Michaelem Douglasem«. Ta totiž, že »chamtivost je prima«, hlásala bez všech okolků.

Martin Wolf píše do Financial Times, deníku těch »za vodou«. Čerstvou »Zprávu o globální nerovnosti« glosuje i větami, jaké by z »levice«, zahmyzené štítivým vztahem k socialismu, nevymačkal ani heverem: Teprve »revoluce 20. století« – hlavně »v Sovětském svazu a v Číně« – »si vynutily nerovnost dramaticky snížit«. »Skandálních rozměrů« nabývá znovu až teď. Německý Die Welt si zase všímá tutlaného rance dluhů. Na rozdíl od statistik, nabízených podhradí, totiž zahrnuje i na 12 500 000 000 000 (dvanáct a půl tisíce miliard) EUR v podobě různých garancí a záruk, vymahatelných »na první požádání«. Příznačně míří i křivky burzovních indexů. Dow Jones poklesl o víc než desetinu během posledních dvou týdnů. Právě v den, kdy davoské fórum končilo, to bylo o 4,6 procenta – nejvíc za 24 hodin v celých dějinách.

Kdyby ti, kdo za členství v davoském fóru platí i 245 000 dolarů, chtěli opravdu »zlepšit stav světa« – píše Pepe Escobar -, »museli by žádat, aby se banky zpovídaly lidem«. »Vyhodit škrty na smetiště dějin.« »Zrovnoprávnit podmínky kapitálu a práce«. Jenže »právě to nestane«. »Davos ne a ne odpovědět hlavně na jednu otázku: proč je snazší představit si i totální destrukci lidstva, ať už jadernými zbraněmi či klimatickou pohromou, než pracovat na změně vztahů utvářených kapitalismem.«

Moudrá slova. Právě to nejobtížnější je však ze všeho nejdůležitější.

Autor: 
Josef SKÁLA, místopředseda ÚV KSČM

Články

.