Má Babiš pravdu?

7. 2. 2018

Na dvorku dnešní politiky došlo zase k výbuchu, možná pšouku. Premiér Babiš si dovolil říci, že je  možné si u nás objednat trestní stíhání. Hned začali politici z jiného politického spektra křičet, co si to dovolil, ať to dokáže, je to útok na podstatu demokracie. K tomuto křiku se přidali i státní zástupci. Po tomto rozruchu se nabízí použít přísloví, že potrefená husa se ozve. Jak je to tedy s výrokem  pana Babiše?

Rozhodně nejsem jeho volič, straník ani fanoušek. Přeci jen je z jiného politického spektra než já. Ale…..

Babiš samozřejmě mluvil o tom, že on, jako čestný podnikatel, je propírán ostatnímí stranami, které si říkají demokratické za to, že ukradl 50 milionů korun, aby je nasypal do Čapího hnízda. Nyní jej vydala poslanecká sněmovna k trestnímu stíhání a policie s dalšími podezřelými obvinila. Dál nemá cenu pokračovat, to už každý z nás mnohokrát slyšel jak to bylo, a to ve dvou verzích.

Podívejme se však trochu do minulosti. V roce 1998 byl stíhán předseda  republikánů Miroslav Sládek pro podněcování k národnostní a rasové nenávisti. Vysloužil si to za protiněmecké výroky v době uzavírání česko-německé deklarace. Sněmovna jej vydala k trestnímu stíhání. Následovaly peripetie s vazbou, ve které byl zrovna v době volby prezidenta. Prezidentem byl rozdílem jednoho hlasu zvolen podruhé Václav Havel a Dáša Havlová mohla ukázat, že umí pískat na prsty. Sládek byl následně obvinění zproštěn.

Poměrně nedávno, v roce 2012, byl obviněn a následně obžalován policejní prezident Petr Lessy. Obžaloba ho vinila z protiprávního předání dokumentů novináři a z pomluvy náměstka ředitele zlínské krajské policie Jaroslava Vaňka. Žalobce pro Lessyho žádal podmínku nejméně s dvouletou lhůtou a zákaz činnosti alespoň na čtyři roky.

Při své závěrečné řeči se zmínil, že za jeho obviněním byla politická snaha o jeho odvolání.Pan ministr Kubice po celou dobu tvrdil, že nemá žádnou možnost mě odvolat, jen kdybych se dopustil trestného činu. No a ten trestný čin se posléze objevil," řekl Lessy. Dodal také, že kriminalizovat někoho je velmi snadné, a pokud by ho soud uznal vinným, byl by to pro policii signál, ze kterého už by se nevzpamatovala.

Tak to jsou jen dva případy z našich luhů a hájů, kdy došlo ke stíhání a následnému zproštění obžaloby údajných pachatelů. Nejsou to tak malé ryby, vždyť se jedná o poslance a policejního prezidenta!  Kolik bylo stíháno a následně odsouzeno menších a ještě menších rybiček?  Naše republika má ještě jeden problém, a to, že ty skutečně velké ryby, které pouštějí vydatně žilou naší ekonomice a občanům , nebyly vůbec obviněny, natož odsouzeny. Kdo by v této pozici měl být, si každý jistě doplní sám. Při rybolovu totiž taky záleží na vůli a morálce rybářů, kde a jak budou lovit.

Je výrok  Andreje Babiše ještě tak překvapivý? Pro někoho jistě ano, zejména pro jeho zavilé nepřátele a pak ještě znalce našeho soudnictví. Ti budou s větší či menší mírou zasvěcenosti tvrdit, že osvobozující rozsudky byly ovlivněné, či dokonce uplacené. To by však nebyla lepší zpráva, kdyby se na podezřelých praktikách korupce a klientelismu podíleli ještě soudci. To by byl skutečný rozvrat státní a soudní moci. Pochybovačům o spravedlivém a nezávislém výkonu státních zastupitelství a soudů však dávají argumenty zproštění výkonu funkce či dokonce odsouzení státních zástupců a soudců v posledních letech. Státní zástupkyně Máchová, soudce Berka a soudkyně Králová jsou jen obecně známější případy selhání. 

Opravdu potřebují občané Andreje Babiše, aby přestali důvěřovat orgánům činným v trestním řízení? 

Autor: 
Josef Švarcbek

Články

.