Jaké změny nás tento rok čekají, teprve uvidíme. V oblasti potravinářství se snad blýská na lepší časy. Kvalita dovozů se možná dostane na úroveň států Evropské unie. Poslední výsledky ukazují, že produkce masa v ČR v posledním roce klesla téměř o 2,5 procenta. Největší úbytek se projevil u vepřového masa. Odhady říkají, že se jedná až o polovinu. Úbytek ve výrobě byl zaznamenán také u telecího a hovězího masa. Naopak se zvýšila spotřeba drůbežího a skopového masa. Náš obchod si pomáhá dovozem ze zahraničí ve stále větší míře. Dovozy však mnohdy nesplňují parametry kvality, nastavené v naší republice. Je bezpodmínečně nutné zasadit se o zajištění podpor chovatelům. Jinak totiž můžeme zůstat odkázáni na stále se zvětšující množství dovozů, což je to nejhorší řešení. Domácí produkce potravin má bezesporu ve většině případů lepší kvalitu.
Miloslava VOSTRÁ, poslankyně (KSČM) a předsedkyně sněmovního rozpočtového výboru