Poznámka k německé »Alternativě«

5. 12. 2017

O uplynulém víkendu proběhl v Hannoveru další sjezd strany Alternativa pro Německo (AfD). Kritičtí pozorovatelé se více než méně shodli v tom, že s každým dalším sjezdem AfD od jejího vzniku v roce 2013 je posilován proces její radikalizace. Zatímco ještě v roce 2014 se mohlo zdát, že v AfD dominují »umírnění« politikové vpravo od CDU/CSU, dnes se zdá být jasné, že AfD kráčí prastarou a velmi nebezpečnou cestou německého »völkisch« nacionalismu, který byl kdysi podstatnou součástí nacistické ideologie. Proto konání sjezdu demonstrovalo v Hannoveru na 10 000 antifašistů, kteří byli nemilosrdně rozhánění policií za pomoci vodních děl, slzného plynu a obušků. Sjezd tak mohl zdárně proběhnout a nová předsednická dvojice – poslanec Evropského parlamentu Jörg Meuthen a šéf frakce AfD ve Spolkovém sněmu Alexander Gauland – mají být zárukou udržování a posilování »völkisch« kurzu AfD.

Vzhledem k tomu, že AfD požívá v České republice sympatií i od osobností, u kterých bych to neočekával, chci připomenout, že AfD jednoznačně podporuje politiku Sudetoněmeckého landsmanšaftu a jeho nároky vůči ČR. Koncem října tohoto roku například vydal André Barth, europolitický mluvčí AfD v Saském zemském sněmu, prohlášení, nazvané »Nedemokratické Benešovy dekrety po 70 letech konečně zrušit!«. V tomto prohlášení mimo jiné stálo, že »vyhnání na základě Benešových dekretů dodnes hrozně působí na přímo postižené, kteří byli tehdy dětmi nebo mladými lidmi. Zvláště proto, že se týkaly všech Němců v Čechách a na Slovensku, a ti byli mučeni a vyháněni… Dnešní Česká republika by udělala jako členský stát EU a demokratická země dobře, kdyby tyto dekrety 70 let po skončení války prohlásila konečně za neplatné…«

Politiku a ideologii AfD nutno totiž pozorovat v širších souvislostech, nikoli jen úhlem populistické floskule, že tato strana je »proti islámu a migrantům«.

Autor: 
Jiří MAŠTÁLKA, poslanec Evropského parlamentu za KSČM
Zdroj: 
Jiří MAŠTÁLKA, poslanec Evropského parlamentu za KSČM

Články

.