ANKETA PL: Je správné, že Lidl odstranil křesťanské symboly ze svého letáku?

4. 9. 2017

Parlamentní listy: Velký ohlas vyvolalo, že řetězec Lidl na letácich a výrobciíh k "řeckému týdnu" z fotografii vymazal kříže z řeckých kostelů.U akce "arabsky týden" nic z mešity ale nesmazal. Kardinál Duka napsal, že mazánim křížů z fotografií začíná proces, který může skončit skutečným sundaváním křížů z chrámů. Co si o celé věci myslíte?

Leo Luzar, kandidát KSČM pro volby do PS PČR (Moravskoslezský kraj): Nadnárodní koncerny tlačeny svými vlastníky k dosahování co nejvyšších zisků jsou ochotny obětovat cokoli. Z celé kauzy je vidět, co je příčinou dnešního stavu světa. Globální kapitalismus rozevřel nůžky chudoby a otevřel tím mimo jiné cestu náboženské nesnášenlivosti! Tento fanatismus plíživě proniká do každodeního života společnosti a pod dojmem náboženské korektnosti se řítíme do pekla. Jediný ateismus je správná cesta k bezproblémovému soužití lidí z různými historickými kořeny. A  tvrdým daňovým omezením volně plujícího, bezbřehého, nenažraného kapitálu získat prostředky pro rozvoj chudých regionů.

 

Z. Ondráček, kandidát KSČM pro volby do PS PČR (Královéhradecký kraj): Není to první reklamní přehmat tohoto obchodního řetězce, jehož domovskou základnu hledejme v Německu. Osobně s tím samozřejmě nesouhlasím a být občanem Řecka, cítil bych se tímto jednáním minimálně ponížen. V Německu je však již běžné, že muslimům a jejich "kultuře" lezou do řitě a toto je jen jeden z projevů. Němci si svoji vítačskou politikou zadělali na megaprůšvih (obdobný, leč pejorativní výraz by to vystihl lépe) a nyní si myslí, že podlézáním a plněním požadavku muslimů zabrání dalším problémům. Bohužel se zase mýlí. Naopak střet civilizací jen přibližují, protože přijde doba, kdy zatím většinová část obyvatel Evropy přestane být tolerantní. A že se to v některých zemích, tzv. západních demokraciích, již děje, víme.

S vyjádřením pana kardinála Duky bych mohl souhlasit, kdyby však nebylo v takovém rozporu se slovy jeho nadřízeného papeže Františka, který je v katolické církvi hlavním vítačem. Takto jej považuji pouze za jakousi slizkou úlitbu českému, silně ateistickému národu.    

Je mi velmi sympatický postoj české veřejnosti, která dokázala svůj nesouhlas s odstraňováním křížů projevit vtipným výlepem křížů na nejméně jednu prodejnu tohoto obchodního řetězce. Myslím si, že by také stálo za realizaci projevit svůj nesouhlas třeba tím, že tento obchodní řetězec budeme jako zákazníci po určitou dobu, dejme tomu jednoho týdne, bojkotovat a nákupy pořídíme u konkurence. Je to nenásilná, leč pro řetězec Lidl dostatečně ekonomicky znatelná forma protestu před postupnou islamizací Evropy.

 

J. Skála, kandidát KSČM pro volby do PS PČR (kraj Praha) a místopředseda ÚV KSČM: Pokud se řetězec skutečně podvolil tak okázale dvojímu metru, je to jen další trapná úlitba "politické korektnosti", která si nevidí ani na špičku vlastního nosu. Ještě před pár lety by na reklamě, vábící na delikatesy exotičtějších kuchyní, nikomu nevadil ani ortodoxní kříž, ani mešita. Jsou-li dnes tématem hrátek i vášní, pak to jen znovu signalizuje. kam to nomenklatura Velkého bratra dopracovala - a čím vším nás ještě hrozí zaskočit. Až by se ukázalo, že kus pravdy má tentokrát - stává se mu to spíš výjimečně - i momentální pražský primas, byly by v sázce mnohem vážnější věci. A sice bezpečí všech, kdo jsou tu doma, a ne snad jen těch či oněch symbolů. V situaci, kdy se krvavá stopa teroru, k němuž se hlásí Islámský stát, zlověstně blíží i k našim hranicím, je "pozitivní diskriminace" mešity proti křesťanskému chrámu projevem krajního nevkusu - a gestem, z nějž může teroristické chátře růst hřebínek ještě víc.

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
Mediální úsek ÚV KSČM