Mezinárodní den boje proti privatizaci veřejných služeb: Zastavte privatizaci!

7. 4. 2016

Odborové sdružení Čech, Moravy a Slezska plně podporuje 4. duben 2016 jako Mezinárodní den boje proti privatizaci veřejných služeb.

Tváří tvář poslední světové finanční a posléze hospodářské krizi z let 2008 až 2014 jsme neustále svědky nevybíravých a brutálních útoků vládnoucích mocenských elit nadnárodního finančního kapitálu a nadnárodních korporací na základní sociální funkce státu. Předmětem těchto útoků je snaha dosáhnout privatizací veřejných funkcí státu a státem zajišťovaných služeb a tím většího soukromovlastnického zisku úzké vládnoucí elity.

Tato centralizace politické moci, její podřízenost moci ekonomické se projevuje nejen zvýšením míry vykořisťování dělníků a ostatních pracujících, ale také potíráním dlouholetých zápasů o osmihodinovou pracovní dobu s odpovídající mzdy a platy, která bude vyjadřovat skutečné základní životní potřeby a právo na důstojný život zahrnující právo na vzdělání, kulturní rozvoj i důstojné stáří. Naší politikou není proto flexibilita a mnohost krátkodobých či částečných pracovních úvazků, která je stále více prosazována jako východisko z hospodářské krize. Je to řešení, na které nejvíce doplácí lidé v nízkopříjmových skupinách a pracující ženy. Právě pro to jsou nejvíce ohroženými skupinami zaměstnanců dělnické profese. Máme na paměti například tvrdé podmínky zaměstnanců pracujících v poštovních službách, řidičů autobusů. Máme také na paměti obrovskou sociální nejistotu horníku dolů Paskov. Vnímáme proto ostrý boj o právo na zaměstnání v kontrastu se soukromovlastnickými zájmy finančního a průmyslového kapitálu a jejich většinových vlastníků jejichž heslem je privatizovat zisky a znárodňovat ztráty. Zde jasně selhal kapitalistický stát a jeho všechny polistopadové vlády.

Deregulace a nárůst pracovní doby, krácení reálných mezd za osmihodinovou pracovní dobu, zvyšování věku odchodu do starobního důchodu, neodpovídající valorizace důchodů vůči růstu skutečných životních nákladů, privatizace práva na vzdělání a zdravotní zabezpečení jsou zásadní projevem dnešního kapitalismu.

Těchto projevů není ošetřena ani Česká republika. Znovu je nastolována na pořad dne údajná potřeba flexibilního, tzv. "liberálního" nového zákoníku práce". Kdo však tuto otázku nastoluje, dělníci, ostatní pracující? Nebo korporace finančního a průmyslového kapitálu sdružení v rázných zaměstnavatelských svazech s cílem snížit cenu pracovní síly vyjádřenou mzdou. 
Připomínáme těm odborovým centrálám, které jsou ochotny vést dialog za "liberální zákoník práce" příkladmo současnou dlouholetou obtížnost boje za zvýšení minimální mzdy, za obhajobu práva odborů na kolektivní vyjednávání nebo za zvýšení práva kontroly bezpečnosti práce či dodržování práva na poskytování základních informací o ekonomickém stavu firmy ze strany zaměstnavatele odborovým organizacím. Jak obtížně se dnes prosazuje zrušení třídenní karenční doby, nebo zákaz práce ve státem uznaných svátích v supermarketech. Přistoupí-li některé odborové svazy na tzv. "diskuzi" o potřebě nového liberálnějšího zákoníku práce, vstupují na tenký led zrady zájmů zaměstnanců. OSČMS toto jednoznačně odmítá.

OSČMS jako člen Světové odborové federace proto opakovaně vyzývá odborové centrály i ty sdružené v Evropské odborové konfederaci, ale i centrály zcela samostatně působící, k vzájemnému dialogu. Varuje je před jejich častou dosavadní politikou kompromisů a ústupků, která vede k oslabování postavení odborového hnutí, práv dělníků a ostatních pracujících včetně zaměstnanců veřejných služeb. Pochopení postavení a tím i zájmů tříd a velkých sociálních skupin ve společenské dělbě práce má pro odborovou práci a obhajobu práv zaměstnanců hluboký význam. Cesta ústupků, kompromisů vede naopak k popření těchto práv a k prohloubení vykořisťování člověka člověkem.

OSČMS proto zásadně odmítá, aby základní lidská sociální, ekonomická a politická práva byla vládnoucími elitami koncentrována do trvalé podoby novodobého nevolnictví a otrokářství jehož hlavním rysem je život člověka životem na úvěr. Na úvěr, který nelze v kapitalismu nikdy splatit, protože tvoří základ bankovních spekulací. Je to základní pošlapání práv za něž bojovali po desetiletí generace dělníků a ostatních pracujících. Svoboda se stává fikcí a ekonomické donucení realitou. 
Odmítáme, aby se právě dělníci, ostatní pracující, mladí lidé i lidé důchodového věku, lidé se zdravotním postižením, stali statisty v mocenské hře rozpoutané v hospodářské krizí USA, neokoloniálními mocnostmi Francií, Anglií, Německem, Itálií za nové přerozdělení sfér vlivu ve světě. Jeho důsledkem je nejen migrační vlna a pošlapání základních lidských práv, ale i často otevřená podpora nejrůznějších projevů rasové nesnášenlivosti, extremismu a fašismu. Nebezpečí světového válečného konfliktu vzrůstá. Vzájemná solidarita pracujících a odborových centrál jej může pomoci odvrátit.

OSČMS se plně vyjadřuje solidaritu s Mezinárodním odborovým svazem veřejných služeb. 
 

Rada Ústředního zastupitelstva OSČMS dne 31. března 2016 v Praze. 

Autor: 
Stanislav GROSPIČ, předseda ÚZ OSČMS
Zdroj: 
Rada Ústředního zastupitelstva OSČMS