M. Opálka: Nátlaková Rekonstrukce státu

9. 8. 2017

Nátlaková Rekonstrukce státu

V těchto dnech přistál v mé poslanecké poště podivný mail od Rekonstrukce státu nazvaný »Aktualizované výsledky hodnocení zákonodárců z hlediska prosazování protikorupčních zákonů z agendy platformy Rekonstrukce státu«. Z pohledu této lobbistické organizace jsem ve své práci zákonodárce asi neuspěl. I to mi jistý pan Lukáš Kraus, jenž poznamenal u svého jména, že je právník, v mailu naznačil.

Aktivisté Rekonstrukce státu podle svého uvážení přiřadili různým zákonům a pozměňovacím návrhům, které se v tomto volebním období projednávaly ve sněmovně, jakési body a pak to celé porovnali s tzv. Prohlášením o podpoře Rekonstrukce státu, které získali od těch, jež kandidovali do sněmovny v roce 2013. Tedy i ode mne. Dle toho všeho vytvořili jakýsi poslanecký žebříček hodných a nehodných.

Musím se vůči takovému naprosto stupidnímu hodnocení ohradit. Vážená nátlaková Rekonstrukce státu, nelžete! Pokud jsme spolu před volbami komunikovali, vždy jsem upozorňoval, že s cíli vašeho sdružení souhlasím, ale že pro mne bude důležitý až obsah návrhů zákonů. Žádný bianco podpis tato nátlakovka ode mě nezískala, protože jsem jí žádný nedal. Má opatrnost něco jen tak slibovat vycházela z praxe a prokázala se v čase správnou.

Nevím, zdali z nevědomosti či z nekompetentnosti, nebo dokonce úmyslně tato organizace svými počínáními v průběhu volebního období podporovala legislativní zmetky. Připomenu například služební zákon, který byl pod jejím tlakem prosazen co možno nejrychleji, aby pak musel být záhy opakovaně novelizován, a další novely se ještě chystají.

Nebo zákon o registru smluv, u jehož novely - v průběhu legislativním procesu - vytvářeli lidé z Rekonstrukce státu na zákonodárce tlak. Došlo až k veřejné kritice některých z nás coby údajných kouzelníků, kteří prý nechali zmizet 150 miliard. Nakonec na argumenty nás, „kouzelníků“, došlo a Rekonstrukce státu se s novou verzí pozměňovacích návrhů rovněž ztotožnila. Hlavně, když se transparentnost netýká neziskového sektoru, že? Ale omluva tohoto spolku, natož veřejná, těm, kteří byli neprávem veřejně dehonestováni a pranýřováni na billboardech a plakátech, již nepřišla. Zvláštní spravedlnost a pojetí kritiky a sebekritiky…

Vzkázal jsem Rekonstrukci státu, aby se zabývala třeba také kauzami svých donátorů, ze kterých krvácí stát. Viz například neuvěřitelná hloupost státních úředníků s lithiem a zázračné využití této situace panem Karlem Janečkem. Nebo akce s nezdaněnými korunovými dluhopisy pány Jančurou, Babišem a dalšími. Je vidět, že i v rozkradené republice je ještě co tunelovat. A aby šlo lobbovat a tunelovat lépe a efektivněji, je třeba vytvořit nátlakovou skupinu, která dle potřeby zastraší zákonodárce a zainteresovaným dokonce vytvoří aureolu spravedlivých. Média přece vše zajistí a zákony budou vyhovovat nám.

Je mi líto, že řada poctivých lidí v České republice na projekt Rekonstrukce státu naletěla. Žel, u nás hodně lidí naletí, a velmi často.

Miroslav Opálka, poslanec PS PČR za KSČM

Články

.