Europoslankyně Kateřina Konečná předala Cenu evropského občana Marku Hrubcovi

24. 9. 2015

Poslankyně Evropského parlamentu za KSČM Ing. Kateřina Konečná předala ve čtvrtek v podvečer v pražském Evropském domě Cenu evropského občana za rok 2015 Doc. PhDr. Marku Hrubcovi, PhD.

Toto ocenění Evropský parlament věnuje každý mimo jiné za činnost, která konkrétně vyjadřuje hodnoty listiny základních práv EU a za činnosti, jež reflektují téma Evropského roku pro rozvoj. Doc. PhDr. Marek Hrubec jej získal za svou dosavadní činnost při zakládání a vedení vzdělávacích a vědeckých institucí, konkrétně nové univerzity ve východní Africe a Centra globálních studií při Filosofickém ústavu AV ČR v Praze. 

„Je mi velkou ctí, že jsem cenu mohla předat právě panu doktoru Hrubcovi, který je od roku 2014 prvním rektorem nově vzniklé East Africa Star University v konflikty sužované Burundi,“ uvádí europoslankyně Kateřina Konečná. „Těžko si lze představit náročnější podmínky na vzdělávání budoucí africké inteligence než na severovýchodě Burundi nedaleko hranic Rwandy a Demokratické republiky Kongo. Od svého založení univerzita láká zejména mladé lidi z Burundi, Rwandy, Demokratické republiky Kongo, Ugandy a Tanzanie, tedy ze zemí nechvalně známých krvavými občanskými válkami a nestabilitou, která stála život miliony lidí,“ dodává. 

Poznamenává, že je univerzita zaměřena hlavně na výuku oborů, které přispívají k řešení nezávažnějších potřeb místních chudých lidí, často žijících ve slumech a podobných zdravotně nevhodných podmínkách. Jelikož místní lidé často trpí podvýživou a venkov je velmi zaostalý, univerzita se stala první univerzitou v Burundi, která nabízí obor studia výživy či studia ekonomiky rurálního rozvoje. Nabízí také další obory tropické medicíny, tropického zemědělství, informačních technologií apod. 

Kateřina Konečná připomněla, že se doktor Hrubec neomezuje jen na africký prostor. V roce 2006 založil a od té doby vede v Praze Centrum globálních studií, které se zabývá sociálními, rozvojovými, ekonomickými a dalšími aspekty globalizace. 

„Je až neuvěřitelné, co všechno zvládá jako fyzická osoba. Bez mnohamilionových grantů se podílí na rozvoji české a mezinárodní občanské společnosti, na objektivním posuzování dopadů globalizovaného světa na jedince i společnost jako celek, na rozvoji vzdělanosti a mírové demokratické participaci v regionu, který za poslední desetiletí zná jen občanské války, na propagaci nových myšlenek a rozvoji kritického myšlení,“ oceňuje nasazení doktora Hrubce. 

„Doufám, že Cena evropského občana, kterou pan doktor Hrubec po právu dostal, povede k větší propagaci jeho práce a problematiky, které se věnuje. Občas totiž při pohledu na velké organizace zapomínáme, kolik dobra a poctivé práce dokáže odvést jednotlivec,“ dodává poslankyně Evropského parlamentu Kateřina Konečná.

Fotogalerie

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM