Naše národy hranice nerozdělí!

23. 8. 2015

Češi a Slováci patří do jedné československé rodiny, jejíž pouta nikdo nikdy nepřetrhá, protože jsme prostě patřili, patříme a vždy k sobě patřit budeme. Společně pak také můžeme lépe čelit současným problémům, kterých je víc než dost.

 

V tomto duchu se neslo tradiční, již pětadvacáté setkání v Tvrdonicích na moravsko-slovenském pomezí, které mj. připomíná dobu Československa, Slovenské národní povstání či konec nejstrašnější války v dějinách - druhé světové války. »Setkáváme se u příležitosti významných událostí, svoboda stála hodně životů,« uvedl v úvodu starosta Tvrdonic Zdeněk Tesařík a upozornil, že historická fakta nelze měnit. »Nás mrzí, že historie je často degradována. Chtěl bych proto, abychom se potkávali i nadále a nezapomínali,« dodal.

Předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip poté připojil, že heslo Naše národy hranice nerozdělí má velký význam. »Za 25 let se společnost posunula významně a my stále řešíme problémy, kterých přitom přibývá,« uvedl. Dále upozornil na to, že to byli právě komunisté, kteří rozdělení našich národů bránili. »Snažili jsme se o to, aby společný stát byl zachován, nakonec jsme dosáhli alespoň toho, že mezi Čechy a Slováky nikdy netekla krev,« připomněl s tím, že přesto, že nám bylo vnuceno rozdělení státu, tak jsme si nenechali vnutit, abychom se jako bratrské národy rozhádali.

Filip dále poukázal na současné problémy, jimž je nyní třeba čelit. »Spojené státy vytvořily teorii chaosu a v tom chaosu chtějí být dále hegemonem, který vnucuje světu svoji vůli. Nechat si vnutit cizí vůli je to nejhorší,« konstatoval Filip. Podle něj to však lidé nejen že nechtějí přijmout, ale také to nikdy nepřijmou. »Říká se o Slovanech, že jsou dlouho trpěliví, ale myslím si, že ta trpělivost má své meze,« upozornil předseda ÚV KSČM a dodal, že setkání v Tvrdonicích je setkáním lidí, kteří se nikdy nebáli říct vlastní názor na to, co se v jejich státě děje. »Není možné, abychom o té teorii chaosu neřekli svůj vlastní názor. Proti mezinárodnímu právu se rozbíjela Libye, stejně tak se v rozporu s mezinárodním právem bojuje v Sýrii a byla vyvolána občanská válka na Ukrajině,« upřesnil Filip s tím, že není možné, abychom si nadále nechali vnucovat vůli od těch, kteří by chtěli válčiště v Evropě a dále by vydělávali na smlouvách na dodávky zbraní. »Každý máme právo na to, aby ten další den byl lepší než ten předchozí,« uzavřel. 

Musíme čelit problémům společně 

Místopředseda ÚV Komunistické strany Slovenska Jalaj Sulejman pak upozornil, že každá jedna lokální válka ohrožuje mezinárodní mír. »Těch válek je tolik, že možná někoho napadne, že tento svět se zbláznil. Ne, tento svět se nezbláznil, ale tento systém si nezaslouží žít a odmítá přitom umřít,« uvedl Sulejman. »Trápí nás společné problémy, jako je třeba nástup fašizace. Američané k nám jezdí demonstrovat sílu a chtějí válku, my jsme ale ti, kdo chtějí mír, jsme vojáci, ale ne v této špinavé vojně, jsme vojáci za mír,« shrnul Sulejman a dodal, že naše národy tomu musí čelit společně. »Vždy, když nám zahrají naši slovenskou hymnu, tak se my na Slovensku ptáme: ‚kde domov můj‘,« dodal Sulejman. 

Poslankyně europarlamentu Kateřina Konečná doplnila, že všichni lidé, kteří se v Tvrdonicích setkali, jsou důkazem toho, že naše národy se nepodařilo rozdělit. »Kdyby to chtěl kdokoliv sebevíc, tak to nedokáže. »Evropa dnes není tou Evropou, kterou jsme chtěli, zdaleka nevypadá tak, jak bychom si představovali. Je to Evropa, která vyvolává války, je to Evropa, která není solidární a která neřeší problémy, jež trápí její občany, ale my to nesmíme vzdát. Pište nám, říkejte nám své názory a my je budeme prosazovat dál,« vzkázala Konečná za europoslance, v čemž ji podpořil další europoslanec Miloslav Ransdorf. »Postup je dlouhodobě takový, že se privatizují zisky a znárodňují ztráty, to je právě třeba otočit,« konstatoval. 

Komunisté jsou připraveni 

I v Parlamentu České republiky hájí KSČM zájmy občanů. »Naši poslanci jsou iniciativní a pracují ve prospěch občanů. I ostatní strany uznávají, že jsme vždy odborně na výši a perfektně připraveni. Proto nám lidé dali důvěru a já mám za to, že v dalších parlamentních volbách by to mohlo být lepší,« uvedl předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik. 

Kromě již zmíněných mohli účastníci vyslechnout i projev člena ÚV KSS Artura Bekmatova, předsedy OV KSČM Hodonín Jána Lahvičky, promluvit například s prvním místopředsedou ÚV KSČM Petrem Šimůnkem či předsedou Jihomoravského krajského výboru KSČM Pavlem Březou. Nechyběl ani předseda OV KSČM Znojmo a zároveň místopředseda Národní rady Klubů českého pohraničí Miroslav Vlašín, který u příležitosti setkání ocenil praporečníky okresních organizací KČP ze Znojma, Břeclavi a Brna. Současně připomněl, že KČP má sdružení se stovkami členů i na Slovensku. Přítomni byli samozřejmě i předsedové okresních výborů KSČM z jižní Moravy či předseda klubu zastupitelů KSČM v Jihomoravském kraji Stanislav Navrkal, podívat se přijela i delegace z Komunistické strany Rakouska. 

Mezi hosty byli i poslanci za KSČM a moderátorkou akce se stala Marta Semelová, která připomněla, kolik obětí měla druhá světová válka a kolik Sovětů padlo daleko od své vlasti při osvobozování Československa. Ještě před začátkem programu se proto všichni účastníci poklonili a položili věnce u památníku sovětských vojáků, kteří padli při osvobozování Tvrdonic. 

Organizátorem akce byly okresní výbory KSČM v Břeclavi a Hodoníně a v bohatém programu si každý našel to své. Můžeme dát na závěr za pravdu poslanci za KSČM Miroslavu Grebeníčkovi, který konstatoval, že se opět sešlo velké množství lidí v nádherném areálu, kde jim přálo i počasí. »Přál bych si, aby těch lidí přibývalo, situace v republice je totiž mimořádně vážná, a pokud nebude vyvinut tlak i z mimoparlamentních aktivit, tak sotva dojde k zásadní změně.«

Fotogalerie

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM