Krajští zastupitelé schválili vznik spolku pro GP

13. 8. 2015

Zastupitelé Jihomoravského kraje schválili vytvoření spolku, který by v příštích letech mohl pořádat motocyklovou Grand Prix. Je to první krok k záchraně závodu mistrovství světa. Odpoledne vznik spolku posvětili i brněnští zastupitelé.

Ani tak však není jisté, zda se v příštích letech Velká cena v Brně pojede. Vše bude záležet na promotérovi závodů, společnosti Dorna. Dosavadní pořadatel Automotodrom Brno totiž dluží Dorně peníze a kvůli velké finanční zátěži už nechtěl odjet ani letošní závody MS. Dorna však nakonec rozhodla, že se brněnská Grand Prix uskuteční. 

Jihomoravský kraj také vrátí ministerstvu školství třicetimilionovou dotaci, kterou má na účtu od začátku roku. Měl ji přeposlat Dorně na dluhy Automotodromu z minulosti, ale nemohl tak učinit kvůli podmínkám vlády, která zavázala použití dotace pouze na letošní rok, nikoliv na roky předcházející. Dotaci 30 milionů tak bude s Dornou řešit ministerstvo školství, nikoliv už kraj. Ten poskytne na letošní ročník ze svého rozpočtu 20 milionů korun přímo Dorně. 

Pro vznik spolku hlasovalo všech přítomných 53 krajských zastupitelů z celkových 65, zbytek se omluvil. Nikdo nebyl proti a nikdo se nezdržel hlasování. Rada Jihomoravského kraje už nominovala jednotlivé členy spolku. Na členy navrhli hejtmana Michala Haška (ČSSD) a předsedu kontrolního výboru Stanislava Navrkala (KSČM) a jako náhradníka náměstka Romana Celého (KDU-ČSL). 

Jubilejní 50. ročník se v Brně pojede o tomto víkendu. Dorna dala podmínku, že se před startem musí vyřešit financování příštích ročníků a vyřešit dluhy z minulosti, jinak závody MS v Brně skončí. 

Budoucnost Velké ceny má vyřešit spolek, jehož zakladateli budou kraj, město, jihomoravská Centrála cestovního ruchu a Turistické informační centrum města Brna. Právě tento spolek by se měl v příštích letech stát držitelem licence na pořádání závodů, současně by uzavřel smlouvu s ministerstvem školství o podpoře GP.

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM