KSČM: Zpochybňování referenda popírá smysl demokracie

6. 7. 2015

Výsledek referenda v Řecku je zkouškou evropské demokracie. Zpochybňování nebo odmítání jeho výsledku je zpochybňováním vůle voličů a tedy samotné podstaty demokracie jako systému rozhodování většiny. Jedenašedesátiprocentní výsledek je dostatečně zřetelným Ne! chování bank, Mezinárodního měnového fondu, Evropské centrální banky, Evropské komise. 

Respektujme výsledek referenda jako důsledek podmínek, které byly pro Řeky nedůstojné a ponižující. Je to vzkaz institucím, že důstojný život lidí je důležitější, než jejich zisky. A vnímejme novou situaci jako příležitost k emancipaci Evropy, k jejímu sjednocení a posílení odpovědnosti. Řešení se v této chvíli nabízí několik a ne všechna jsou pro Evropu přínosná. Jednou z cest je restrukturalizace dluhu, jinou zapojení mimoevropské instituce do řešení problému. A to by pro Evropu nebylo žádoucí, protože by ji to oslabilo. 

Řekové se svobodně rozhodli vzepřít diktátu kapitálu. Řecké NE ovšem nutně nemusí znamenat odchod z EU ani odchod z Eurozóny a návrat k drachmě. Znamená ANO demokracii, lidskosti a svobodě.

Autor: 
JUDr. Vojtěch Filip, předseda ÚV KSČM a místopředseda PS PČR