V. Filip: To se to Abrahamovi podniká, když máme platit všichni

25. 6. 2015

„Obrovská snůška lží a výmyslů z úst pana hejtmana Haška směřovaných na naši hlavu už se nedá vydržet,“ konstatoval pro pořad Kauza dne rádia Impuls spolumajitel firmy Automotodrom Brno Karel Abraham. U všech takovýchto rádoby jasných kauz je rub a líc a každý ze zúčastněných používá zaručeně své argumenty. Automotodrom Brno je soukromá společnost. Takových jsou v naší republice tisíce.

Karel Abraham je vskutku gentleman. Dlouhou dobu takticky mlčel a nechal hovořit ředitelku Ivanu Ulmanovou. Teď však zřejmě dospěl k názoru, že je potřeba chlapácky promluvit. Způsobně poděkoval primátoru Vokřálovi a naprosto cíleně napadl hejtmana Haška. Jenže jak by se asi tento podnikatel tvářil, kdyby stejný požadavek měl majitel pekařství. Roky ho zdárně provozoval, víceméně ze svých zisků požíval požitky stejně jako Karel Abraham a najednou se přestalo dařit a tudíž pak pekař osloví město, kraj i stát a bude říkat: „Peču dobré housky, milí politici, chcete je pro sebe či občany nebo dokonce zahraniční hosty? Tak mi dejte peníze. Ty státní, z peněz daňových poplatníků.“ 

Každý by se asi zasmál a řekl ne ne ne, pomoz si milý pekaři sám. Nikdo tě nenutil podnikat. A stejné je to i s Abrahamem. Závody Moto GP navštíví větší část zahraničních fanoušků a samozřejmě i ti domácí. Přesto si však myslím, že věta: „Hloubkový audit nic závažného neobjevil,“ konstatoval Abrahám, není až tak v pořádku. Co tedy audit Abrahamovi vyčítá, když to není nic závažného? A proč máme jako občané tohoto státu platit soukromý podnik Karla Abrahama. 

Dá se polemizovat o tom, jak byly investovány finance z Automotodromu Brno v minulých letech a proč majitelé kývli na pořádání letošního ročníku, když zřejmě velmi dobře věděli, že nemají vyúčtovaný rok minulý? Rozhodně mi nehrozí fandění primátorovi ani hejtmanovi. Jen si myslím, že vyjadřování Abrahama vůči hejtmanovi je za hranou lidské slušnosti. A pokud sám Abraham konstatuje, že Grand Prix je pouze třešničkou na dortu a bez Velké ceny je Automotodrom Brno daleko výdělečnější, nechť si tento podnikatel, který vlastně chce dnes Velkou cenu pořádat na úkor nás všech, pomůže sám a hejtman Hašek i primátor Vokřál zajisté najdou v Jihomoravském kraji a Brně spoustu možností, jak investovat peníze smysluplněji.

Autor: 
JUDr. Vojtěch Filip, místopředseda Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR a předseda ÚV KSČM
Zdroj: 
Mediální úsek ÚV KSČM