Z. Švec: Školství patří mezi priority Olomouckého kraje

4. 5. 2016

Vzdělanost obyvatel našeho kraje patří mezi největší priority Rady. Věnujeme jí maximální pozornost, neboť ovlivňuje důležité ekonomické ukazatele a životní úroveň obyvatelstva.

Mezi priority Programového prohlášení Rady Olomouckého kraje na období 2012–2016 v oblasti vzdělávání patří mj. stabilizace sítě středních škol, jejichž vzdělávací nabídka zajistí zaměstnavatelům požadovanou pracovní sílu a lidem práci, podpora učňovského a technického vzdělání, podpora rozvoje spolupráce škol a zaměstnavatelů, rozvíjení spolupráce s vysokými školami na území kraje, modernizace škol a školských zařízení, dále také podpora talentované mládeže, podpora studia na zahraničních středních a vysokých školách a v poslední době stále více aktuální otázka žáků se speciálními vzdělávacími potřebami. 

Na naplňování těchto priorit Rada Olomouckého kraje kontinuálně pracuje. Pravidelně jsou tak do vzdělávací nabídky škol zařazovány obory, které si žádá trh práce. Na stipendia pro žáky vybraných učebních oborů a technických oborů vzdělání zakončených maturitní zkouškou Olomoucký kraj vyčlenil ve školním roce 2014/2015 celkem 7,3 mil. Kč. K 31. 8. 2015 skončila realizace projektu »Podpora technického a přírodovědného vzdělávání v Olomouckém kraji« s celkovou alokací 113 mil. Kč (financován v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost), do kterého bylo aktivně zapojeno celkem 32 středních škol a více než 100 základních škol se sídlem na území kraje. 

V roce 2015 vyčlenil Olomoucký kraj ze svého rozpočtu částku 10,3 mil. Kč na podporu vysokého školství ve formě účelových dotací Univerzitě Palackého v Olomouci, Moravské vysoké škole, o.p.s., Vysoké škole logistiky, o.p.s., a Nadačnímu fondu Centru bakalářských studií v Šumperku. V roce 2015 byla také realizována řada investičních akcí, energeticky úsporných opatření, financovaných jak z Operačního programu Životní prostředí, z Regionálního operačního programu Střední Morava, tak z krajských prostředků. Investice na celkem 15 školách zřizovaných Olomouckým krajem dosáhly celkové výše 277 mil. Kč. 

Olomoucký kraj každoročně vyhlašuje ocenění »Talent Olomouckého kraje«, které je určeno pro žáky a studenty, kteří dosahují výborných výsledků v olympiádách, krajských, národních i mezinárodních soutěžích. V rámci Talentu Olomouckého kraje jsou hodnoceny i školy a školská zařízení. V neposlední řadě v roce 2015 přispěl kraj prostřednictvím udělování Studijního stipendia na realizaci zahraničního studijního pobytu celkem 42 žadatelům, mezi které byla rozdělena částka v celkové výši 684 250 Kč. 

Programové prohlášení Rady Olomouckého kraje je průběžně plněno. Lze předpokládat, že bude bezezbytku splněno do konce volebního období v roce 2016. Nezbývá, než si přát, aby byly i v následujícím volebním období podporovány oblasti, které jsou důležité nejen pro školství Olomouckého kraje, ale i ostatní oblasti, které jsou důležité pro rozvoj Olomouckého kraje a spokojený život občanů.

Autor: 
Zdeněk ŠVEC, náměstek hejtmana Olomouckého kraje a kandidát do Zastupitelstva Olomouckého kraje za KSČM
Zdroj: 
Mediální úsek ÚV KSČM

Články

.