Na muzejním potlachu i hornické pouti

3. 7. 2017

O prvním prázdninovém víkendu se konala ve Středočeském kraji řada kulturních akcí. Na muzejní potlach do Jílového u Prahy zavítal i krajský zastupitel za KSČM Zdeněk Štefek.

„Již 12. ročník potlachu je ukázkou výborné spolupráce muzea s Tramp Clubem Praha. Před vděčným publikem zde kapely hrají známé i méně známé písně od táborových ohňů. Těšil jsem se na Duo tornádo i na Kamarády od staré řeky,“ představil akci Štefek.

 Mimo nich zazněly písně od Bandoleros, TS Sešlost,  Duo Blanice, Tomáše Pergla, Saši Samotáře, Tuláka Chárlího, Avíza a dalších.

V neděli se zase konala tradiční hornická Prokopská pouť. „Kraj má mnoho kulturních akcí, ale příbramská Prokopská pouť je jen jedna a proto se sem vždy rád vracím,“ uvedl při zahájení Zdeněk Štefek.  Největší a nejslavnější českou hornickou pouť doprovázejí vždy různá kulturní vystoupení, kostýmované průvody, dobové scénky, pouťové atrakce a staročeské trhy. Začala v areálu Ševčínského dolu, kde proběhla i historická scénka po povýšení Březových hor na královské město.

Hornické muzeum při této příležitosti představilo 3 novinky, podařilo se mu zpřístupnit další část podzemí, zásobovací šachtu – Ševčínskou štolu, do které zajíždí, zatím jen kousíček, i vláček.

Fotogalerie

Autor: 
Tiskové oddělení Krajského úřadu Středočeského kraje

Články

.