P. Kováčik: Zájem o včelařství stoupá

20. 4. 2016

Máme tady jaro, i když zatím dost chladné. Včelaři letošní zimu přežili bez větších ztrát na včelstvech. Neuhynulo tolik včel jako loni. Již v minulém roce na jaře odborníci varovali, že vyhynutí hrozí desetině evropských včelstev.

V současné době žije na evropském kontinentě přes 2000 druhů, přičemž 60 procent může být zařazeno mezi druhy ohrožené. Naše moderní zemědělství si začíná vybírat další významnou daň - úhyn živočichů klíčových pro lidstvo. Včely mají obrovskou roli při produkci potravin. Ročně opylují plodiny zhruba v hodnotě 605 miliard korun. Pokud bude hrozit, že takzvaní opylovači budou ubývat, bude mít lidstvo značný problém. Některé rostliny bez nich totiž mohou přestat existovat. Letos by tedy u včelstev měla být příznivější situace. Ceny medu ale pravděpodobně klesat nebudou. Včelaři avizují ceny 130–150 korun za kilo medu.

V České republice v posledních letech roste zájem o včelařství, a to i u mladých lidí. Náš domácí med má vysokou kvalitu a je jenom dobře, že včelařů přibývá. Dovozové medy mnohdy obsahují přísady, které lidem doslova škodí. Poděkujme všem, kteří se o včely starají, a držme jim palce, aby se jim v letošním roce opravdu dařilo.

Autor: 
Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu KSČM
Zdroj: 
Mediální úsek ÚV KSČM

Články

.