K. Konečná: Mléko do škol

9. 3. 2016

Někteří z vás mají ještě v živé paměti bouřlivou debatu z minulého roku, která se vedla i v našich médiích, o plánovaných změnách v programu EU: Mléko do škol. Dle původních plánů Evropské komise mělo dojít k zásadním změnám v programu, které by vedly k jeho zhoršení. Původně se měla finanční podpora omezit už jen na mléčné výrobky, které děti nemají příliš ve velké oblibě, jako je konzumní neochucené mléko a výrobky bez přidaného cukru a s nízkým obsahem tuku.

Jakkoliv byla tato snaha zcela logická a pouze zaměřená na zlepšování zdraví našich potomků, kteří by si od útlého věku rozhodně neměli zvykat konzumovat výrobky s vysokým obsahem cukru a tuku, realita každodenního dne je samozřejmě daleko složitější. Jednoznačně by bylo žádoucí, kdyby děti ze dne na den začaly pít pouze čisté mléko a konzumovat bílý jogurt, nicméně vzhledem k tomu, že u českých škol jen v kategorii jogurtů představují ochucené výrobky až 80 % z celkového odběru a u odběru ochuceného mléka v porovnání s mlékem čistým se pak bavíme již o násobcích spotřeby, byl původní návrh podroben tvrdé kritice laické i odborné veřejnosti. Hovořilo se o tom, že by místo zlepšení zdraví dětí došlo spíše k jeho zhoršení, a to díky rapidnímu poklesu spotřeby mléčných výroků.

V duchu myšlenky děti nebudou mít zájem ze dne na den přejít ze slazeného na neochucené. Proto jsem ráda, že v následných vyjednáváních dokument doznal zásadních změn a strany nakonec došly k velmi rozumnému kompromisu. Napříště budou tedy moci být finančně podporovány zpracované a ochucené mléčné výrobky, které ovšem mohou být dochuceny pouze přírodní složkou, a zároveň v případech ochucených mléčných výrobků bude finanční podpora vyplácena pouze v případě, že mléčná složka v daném výrobku bude tvořit minimálně 75 - 90 % z celkové hmotnosti výrobku. Tím bude zajištěno, aby ve stravovacích návycích dětí nedošlo k tak radikální změně, která by způsobila rapidní pokles konzumace mléčných výrobků. Zároveň, jak doufám, se zvýší jejich prospěšnost zdraví a jsem přesvědčena, že i jejich výrobci se následně velmi rychle přizpůsobí.

Původní návrh bude dokonce rozšířen i o podporu zpracovaného ovoce, zeleniny a banánů. Navíc obálka, ze které se budou čerpat finanční prostředky na mléko do škol, je pro Českou republiku navýšena téměř čtyřnásobně, a to na 1, 6 mil. eur. Z těchto důvodů jsem velmi ráda, že jsem předložený text mohla podpořit.

Autor: 
Ing. Kateřina Konečná, poslankyně Evropského parlamentu za KSČM
Zdroj: 
Mediální úsek ÚV KSČM

Články

.