J. Nekl: Z vody se stal byznys

27. 6. 2017

Některé věci nám mnohým připadají jako hloupé a nerentabilní. Jednou z nich je i kdysi hromadné zbavení se kontroly nad distribucí vody. Soukromé firmy vodu nakoupí a konečnému spotřebiteli ji prodají mnohokrát dráž.

V naší zemi to ve většině případů funguje tak, že soukromé firmy si pouze pronajímají potrubí a největší náklady v podobě oprav platí obce a města ze svého. Jde celkem dobře vypočítat, jak voda touto složitou cestou ke konečnému klientovi zdraží. Odborníci hovoří například o případu Prahy, kdy ji soukromý subjekt nakoupí za 9, 97 korun za kubík. Tuto cenu určuje ministerstvo financí. Soukromá firma však naprosto bez skrupulí tuto vodu prodá Pražanům za zhruba 45 korun. Tímto je myšleno pouze vodné. Česká republika má v Evropě jednu z poměrně drahých vod.

 Plýtvání vodou je v dnešní době naprosto neodpustitelné. Jsme také jednou ze zemí, která je na špici v počtu zahradních bazénů. A tím jsme získali třetí příčku v Evropě. Napouštění bazénů v letošním horku a suchu je nesmírný luxus. V některých místech České republiky dochází i ke ztrátě vody ve studních. Rozdílné ceny vody pro konečného spotřebitele v různých koutech naší republiky jsou velmi výrazné, a tak bychom měli začít důsledně přemýšlet o tom, že voda se stává strategickou surovinou a vzhledem k tomu, že nemáme ani velké zásoby podzemních vod, je třeba udělat vše pro to, abychom v dalších letech nezjistili, že voda je pro nás prakticky nedostupná.

Autor: 
Josef Nekl, poslanec PSP ČR a kandidát KSČM pro volby do PSP ČR v Olomouckém kraji
Zdroj: 
Josef Nekl, poslanec PSP ČR a kandidát KSČM pro volby do PSP ČR v Olomouckém kraji

Články

.