M. Vostrá: Vloudila se chyba

6. 1. 2016

Kdysi byly jesle běžnou záležitostí, a když se tam děti dostaly, měly maminky jistotu, že o ně bude pečlivě postaráno a ony se mohou věnovat práci. Pak najednou zmizely úplně a mnohé mladé maminky tak ztratily šanci, pokud neměly zrovna po ruce babičky, vrátit se co nejdříve do práce. A tak ministerstvo práce a sociálních věcí oprášilo starý nápad v nové podobě a umožňuje obcím a organizacím zřízeným obcemi či neziskovkám získat finanční podporu na vybudování a provoz mikrojeslí.

Mikrojesle ve své nabídce mají péči o dítě od šesti měsíců do čtyř let v kolektivu maximálně čtyř dětí. Tyto mikrojesle prý mají pomoci rodičům, jež dlouhodobě trápí nedostatek míst, kde se starají o nejmenší. Zatím jde o tzv. pilotní projekty v Praze, středních Čechách a Jihomoravském kraji. Tak tedy jesle, které jsme měli kdysi na vysoké úrovni, dnes téměř neexistují. Z prostor, ve kterých jesle byly, se staly soukromé budovy, v nichž se více, či méně úspěšně podniká. Bývaly to domy s velkou zahradou, kam děti mohly na čerstvý vzduch.

Dnešní řešení je pouze v plenkách a určitě nedokáže nahradit dřívější síť jeslí. Je škoda, že před lety nově nastupující úředníci a politická garnitura nedokázali posoudit, že ne vše, co bylo, bylo špatné a je nutné to zrušit. Mnoha rodinám by při zachování systému jeslí spadl kámen ze srdce. Napravit tuto situaci dá hodně práce.

Autor: 
Ing. Miloslava Vostrá, poslankyně Parlamentu ČR a místopředsedkyně ÚV KSČM
Zdroj: 
Mediální úsek ÚV KSČM

Články

.