P. Kováčik: Holomrazy mohou škodit

6. 1. 2016

V některých místech České republiky počátkem tohoto roku klesaly teploty až na –20 stupňů Celsia. Ani přes den nebyly vyšší než -10 stupňů. Holomrazy, které udeřily, způsobují vrásky nejen zemědělcům, ale i pěstitelům ovoce a zeleniny. Mladé, na podzim zasazené stromky by totiž mohly vymrznout. Nejvíc by mohly mrazy ublížit mladým meruňkám a broskvoním.

I když v některých místech naší republiky začalo sněžit, všude dostatečná vrstva sněhu není. Takovéto počasí může uškodit ozimým řepkám a ozimé pšenici. Teprve jaro ukáže, jak jsou některé odrůdy odolné takovýmto podmínkám.

Tyto mrazy neškodí pouze zemědělcům, ale třeba i vodařům, protože zem není pokryta sněhem a je promrzlá do větší hloubky, při oteplení zemina povolí, začne pracovat, a tím dochází k většímu tlaku na trubky a ty mohou praskat.

Trochu radosti z této situace mají někteří zahrádkáři. Podle starých prognostik by holomrazy měly vyhubit hlodavce a některé další škůdce, kteří na jaře působí zahrádkářům problémy. Všichni si tedy přejeme zimu, kdy sníh pokryje krajinu, a tím dojde i při jeho tání k obnově spodních vod. Jinak by totiž při stejně horkém létě, jako bylo vloni, situace pro všechny byla ještě horší.

Autor: 
Ing. Pavel Kováčik, předseda poslaneckého klubu KSČM
Zdroj: 
Mediální úsek ÚV KSČM

Články

.