G. Hubáčková: Vítaná pomoc

6. 1. 2016

I když v poslední době v České republice nastává ekonomický růst, je na druhé straně pravdou, že mnozí lidé jej nijak zásadně nepociťují. Zřejmě právě proto zpracovalo ministerstvo školství dotační program k podpoře školního stravování žáků základních škol pro rok 2016. Je na něj vyčleněno 30 milionů korun.

Mohou o ně žádat spolky, obecně prospěšné společnosti, nadace, které se zabývají sociální pomocí rodinám, a mají s tím minimálně dvouletou zkušenost. Tyto organizace ve shodě se školou vyberou děti, které budou podporovány.

Někteří lidé oponují tím, že 500 Kč rodiče musejí v rozpočtu najít. Je třeba však podotknout, pokud zrovna oba rodiče nepracují, mají dvě děti nebo jde o matku samoživitelku se dvěma dětmi, 1 000 Kč na školní obědy je suma opravdu nezanedbatelná. Děti, které pochází z rodin s nízkými příjmy, na obědy nechodí. To je v dnešní době, kdy dítě potřebuje mít vyváženou stravu, aby se zdárně vyvíjelo, opravdu alarmující poznání. Buďme tedy rádi za každou, byť minimální, pomoc pro rodiny s dětmi, které mají nízké příjmy, a i tímto způsobem mohou být dětem zajištěny školní obědy.

Přes rozvíjející se ekonomiku je v naší republice spousta míst, kde není zrovna lehké sehnat práci. Pokud je žena sama s dětmi a má se o ně řádně postarat, je pro ni prakticky nemožné přijmout každou nabídku, a to především proto, že pracovní doba se dá jen těžko přizpůsobit potřebám matky samoživitelky.

Autor: 
Gabriela Hubáčková, poslankyně Parlamentu ČR a stínová ministryně školství, mládeže a tělovýchovy
Zdroj: 
Mediální úsek ÚV KSČM

Články

.