M. Vostrá: K dobré náladě je ještě daleko

29. 12. 2015

Prezident Zeman ve svém vánočním poselství zmínil, že blbá nálada končí a od doby pravicových vlád se konečně začíná Česká republika nadechovat. Je jistě dobré působit na naše občany pozitivně, ale je chybou si zase na druhou stranu nasazovat růžové brýle. Občané ve volbách vyjádřili vůli zastavit experimenty ODS a TOP 09.

Jednou věcí je však zastavit další páchání škod, ale je také potřeba již napáchané věci napravit a přijít s vlastní proaktivní prací pro občany České republiky. A to se děje bohužel minimálně.

Vláda se v tomto ohledu chlubit nemůže. Vezměme v potaz, že hlavní vládní strana, sociální demokracie, měla ve svém předvolebním programu mnoho slibů, z nichž některé se velice blížily našemu dlouhodobému programu. Jenže jaké jsou jejich výsledky? V podstatě mizivé.

Vláda se rozhodla, že si volební období „vysedí“ bez nějaké větší činnosti. Ostatně Bohuslav Sobotka je spíše úředník než politik s vizí. Je pravdou, že tato udržovací taktika je některým sympatická po předešlém pravicovém tornádu plném skandálů typu sKaret, Nagyová a dalších. Tolik ČSSD proklamované zastavení církevních restitucí se nekoná. Nic neslyšíme a premiér Sobotka mlčí jako ryba. Dlouhodobě podhodnocené důchody řeší maximálně jednorázovými drobnými příspěvky, ale systémově nic nenavrhuje tak, aby naši důchodci po letech práce dostali skutečně důstojné podmínky na stáří. Majetková přiznání pro lidi s podezřele nabytým majetkem jako důležitý nástroj pro potírání korupce jsou stále v nedohlednu. Poplatek za pohotovost zůstal, i když dává nejmenší smysl. Pokud jdeme na pohotovost, tak asi nenadužíváme naše zdravotnictví, ale návštěvu lékaře skutečně potřebujeme. Pak je zde stále absence účinné aktivní bytové politiky pro rodiny s dětmi. Takto by se dalo dlouze pokračovat.

Od špatného vládnutí pravice vláda tedy udělala jen malý krůček, ale dalo by se to definovat jako takové šlápnutí na brzdu před bouračkou, po které je řidič tak otřesený, že nedokáže znovu nastartovat. Doufejme, že příští rok bude lepší. Po konci blbé nálady přišla částečná apatie. My potřebujeme ale dobrou náladu.

Věřme, že naším společným úsilím se podaří zlepšit život v České republice. Jedná se nám o napravení situace v sociální oblasti, zvýšení zaměstnanosti, prosazování mírové zahraniční politiky, včetně řešení utečenecké krize v zemích původu. V roce 2016 budeme věnovat maximální pozornost krajským volbám s jasným cílem navýšit počet mandátů a také úspěšně zvládnout senátní volby. V tomto roce plném očekávání Vám přeji hodně zdraví, pohody a pracovních úspěchů.

Autor: 
Ing. Miloslava Vostrá, poslankyně Parlamentu ČR a místopředsedkyně ÚV KSČM
Zdroj: 
Mediální úsek ÚV KSČM

Články

.