P. Kováčik: Šťastné a veselé

22. 12. 2015

Vánoce již klepou na dveře. Na žádném našem vánočním stole by neměl chybět kapr. V minulosti byly ryby považovány za božské bytosti. Přisuzovala se jim síla a moc. Byly také symbolem plodnosti a obnovitelnosti života. Ryby jsou dokonce spojovány s řadou legend.

Podle jedné ze starých úvah k nám kapr „připlaval“ až z daleké Číny, ve které byl jeho chov rozšiřován již v čase před Kristem. Nikdo však nikdy nedoložil, jakým způsobem se kapr do Evropy dostal. To pravé kapří hodování se na vánočním stole objevilo až v devatenáctém století. Nejčastěji v té době býval kapr na modro - vařený ve zředěném octě nebo bílém víně s kořenovou zeleninou. Tehdy se vařil také kapr na černo, který, hlavně ve Slezsku, na mnohém vánočním stole nechybí dodnes. Je to kapr se sladkou omáčkou z povidel a perníku, do které pro zlepšení chuti můžeme přidat nasekané ořechy.

Dnešní smažený kapr v trojobalu získal u nás oblibu až po druhé světové válce. Ale ať už kapra jíme v jakékoliv podobě, jedná se o rybu, která je pro nás symbolem Vánoc, a proto by měla nejen zdobit vánoční stůl, ale každý bychom ji měli při štědrovečerní večeři ochutnat. A nezapomenout dát pro štěstí pod talíř s polévkou kapří šupinku. Přísloví říká, že tato šupinka přináší nejen štěstí, ale i peníze po celý další rok. A tak mi dovolte, abych vám všem popřál krásné prožití vánočních svátků, zdraví a spokojenost, svět bez válečných hrůz a šťastné vykročení do nového roku 2016.

Autor: 
Ing. Pavel Kováčik, předseda poslaneckého klubu KSČM
Zdroj: 
Mediální úsek ÚV KSČM

Články

.