R. Číp: Měl by být posílen Frontex?

21. 12. 2015

Frontex je evropskou agenturou pro řízení operativní spolupráce při ochraně vnějších hranic členských států Evropské unie. Evropská komise zpracovala prostřednictvím Franse Timmermanse (místopředsedy Evropské komise a komisaře pro lepší regulaci, institucionální vztahy, vládu práva a chartu základních práv) a Dimitrise Avramopoulose (komisaře pro migraci, vnitřní věci a občanství) návrh, aby členské země EU poskytly této agentuře 1500 až 2000 pohraničníků.

Ti by měli být připraveni ihned nastoupit na konkrétní místo na vnějších hranicích EU, na kterém by se vyskytly problémy či by se předpokládaly. Součástí tohoto návrhu je také ustanovení, které předpokládá, že členské země Evropské unie by v případě nutnosti musely přijmout nasazení těchto sil i proti své vůli. Doposud platilo pravidlo, že je možné vyslat příslušníky pohraniční služby Frontex na hranici jen na žádost dotčené země.

Osobně vítám snahu o posílení ochrany vnějších hranic EU, ovšem nikoliv za těchto podmínek. Nemohu souhlasit s návrhem, který nutí stát akceptovat přítomnost příslušníků ať už pohraniční stráže, vojáků nebo policie na svém území i proti jeho vůli. Měl by se zachovat stávající stav, kdy je takové opatření možné výhradně na žádost dotčené země. A případně by jej bylo možné rozšířit. Agentura by nemusela čekat na žádost dotčené země, ale mohla by pomoc aktivně nabídnout. Akceptování nebo odmítnutí nabídky by však mělo zůstat výhradně v režii dané země. Nedovedu si dost dobře představit, jak by se dala pomoc vnutit, a to dokonce bez předchozího upozornění dané země o nasazení těchto mezinárodních složek.

Za vhodnější bych považoval jiný princip: každá členská země EU by uvedla, zda je případně schopna pomoci a kolik těchto příslušníků může v určitém rozumném časovém horizontu poskytnout. Pokud by tyto informace byly specifikovány a vlády jednotlivých zemí by jimi disponovaly, nebyl by problém obrátit se na konkrétní země s žádostí o pomoc. Domnívám se, že tato pomoc od jednotlivých zemí EU by byla lepší než pomoc nějaké uměle vytvořené »evropské pohraniční stráže«.

Autor: 
René ČÍP, poslanec (KSČM)
Zdroj: 
Mediální úsek ÚV KSČM

Články

.