G. Hubáčková: Vánoce, jak mají být

15. 12. 2015

V tom denním shonu, deštivém a blátivém počasí, se tak trochu ztrácí vánoční atmosféra. A to je velká škoda. Doba se změnila a tak nějak příliš zmodernizovala, že pomalu a jistě mizí staré vánoční zvyky a obyčeje z našich domácností, stejně jako počítače nahrazují dětem čtení pohádek.

Přesto však si myslím, že je dobře, že pár dnů volna, které máme před sebou, nám umožní vrátit se vzpomínkami do dětství, setkat se s těmi, které máme rádi, a připravit dětem a vnoučatům Vánoce, kde bude čas pouštět si lodičky z ořechových skořápek, krájet jablíčka na hvězdičku či společně sledovat pohádky.

Oželet v těchto dnech počítačové hry i akční filmy, je myslím správné. Každá z hospodyněk se snaží připravit co nejhezčí vánoční stůl, mít uklizený byt a umytá okna. To všechno je jistě důležité, ale bylo by dobré si vzpomenout i na ty, kteří nemají to štěstí trávit Vánoce v kruhu svých blízkých.

Najděme čas a věnujme pár drobností dětem v dětských domovech či navštivme seniory, kteří nemají možnost strávit Vánoce s rodinou. Učme své děti a vnoučata, že je třeba myslet i na druhé a pomáhat jim, protože sami nevíme, kdy pomoc zcela cizích lidí budeme potřebovat.

V obchodních centrech dnes nacházíme možnost zanechat pod vánočními stromy dárky pro děti, které nebudou trávit Vánoce doma. To je rozhodně možnost, jež také můžeme využít. Vždyť překrásný čas těchto svátků by měl přinést radost všem lidem a já bych si moc přála, aby se tak stalo.

Autor: 
Gabriela Hubáčková, poslankyně Parlamentu ČR a stínová ministryně školství, mládeže a tělovýchovy KSČM
Zdroj: 
Mediální úsek ÚV KSČM

Články

.