M. Vostrá: Ženy a dnešní uspěchaný svět

9. 12. 2015

Jak se žije ženám v denním shonu, o tom by se dalo jistě hodně povídat. Mají holt nejen pracovní povinnosti, ale i péči o domácnost, děti a v mnohých případech i rodiče. Peněz na to, aby zaplatili rodičům pečovatelku, v rodinách nezbývá. Dnes je podle České správy sociálního zabezpečení přes dva miliony penzistů a logicky tak chybí dostatek domovů důchodců, penzionů pro seniory i pečovatelek.

Největší zápřah samozřejmě mají v rodinách ženy. Nejvytíženější je podle sociologů žena mezi čtyřicítkou a padesátkou. U nás je dobrým zvykem, že se chtějí postarat o děti i rodiče. Není divu, že u žen v tomto věku přibývá infarktů, jsou unavené a už vůbec jim nezbývá čas na sebe. A tak by bylo dobré zamyslet se nad tím, jak ženám jejich pozici usnadnit, ať už je to dostatkem dětských mimoškolních zařízení či v případě potřeby zařízení pro seniory. Oboje však musí být natolik funkční a bezproblémové, aby ženy neměly obavu, co se bude dít, když ony se věnují zaměstnání.

Vyspělost každého státu je hodnocena podle toho, jak se dokáže postarat o děti, seniory či hendikepované. V některých momentech má naše republika hodně co dohánět. V dnešní době není možné, aby se žena věnovala pouze rodině, protože příjem, který získá v zaměstnání, je pro ni i její okolí velmi podstatný. Je tedy třeba vytvořit takové podmínky, aby i žena se mohla své práci věnovat naplno.

Autor: 
Ing. Miloslava Vostrá, poslankyně Parlamentu ČR a místopředsedkyně ÚV KSČM
Zdroj: 
Mediální úsek ÚV KSČM

Články

.