J. Nekl: Buďme tak trochu patrioty

7. 12. 2015

Pomalu a jistě se naši občané, jak říká Český statistický úřad, začínají lépe stravovat. Někteří lékaři jsou zatím v této pozitivní interpretaci hodně opatrní. Připouštějí však, že se zastavil prudký růst počtu lidí, které ohrožuje obezita, což naznačuje, že se stravovací návyky opravdu mění.

Každý z nás vloni spotřeboval téměř 759 kg potravin. Opouštíme a snižujeme spotřebu chleba, kravského mléka a brambor. Lidé se začínají orientovat na zdravé stravování, konzumují méně kalorické potraviny a věnují také více času sportu. Stoupá i spotřeba ovoce. Jen je škoda, že zanedbáváme naše vlastní a dáváme přednost ovoci jižnímu.

Značná část dostupných potravin pochází totiž ze zahraničí, a to je obrovská škoda, protože naši zemědělci, pěstitelé ovoce a zeleniny i chovatelé mají velmi kvalitní produkty a trochu patriotismu by rozhodně přispělo k větší spotřebě domácích potravin.

Samozřejmě na každého z nás působí reklama, atraktivní obal i umístění nabízených produktů v nákupních centrech. Široká nabídka po celý rok nám umožňuje výběr i těch potravin, ovoce či zeleniny, které bývaly pouze sezónním zbožím. A tak teď v tomto předvánočním čase, kdy každá hospodyňka hledá to nejlepší, co by nabídla o vánočních svátcích. Mějme na zřeteli, že ty naše potraviny vyrobené na Moravě, ve Slezsku či Čechách by rozhodně neměly na žádném vánočním stole chybět.

Autor: 
Josef Nekl, poslanec Parlamentu ČR za KSČM
Zdroj: 
Mediální úsek ÚV KSČM

Články

.