M. Vostrá: Dárky

3. 12. 2015

Jaké budou letošní Vánoce se vždy odvíjí od toho, v jaké finanční kondici rodina je. Někde budou bohaté, s horou dárků a někde skromné. Nejvíce peněz vždy utratíme za hračky pro děti. V České republice je předpoklad, že i v letošním roce to budou celkově miliardy korun.

V loňském roce utratily české domácnosti za hračky neuvěřitelných 5,4 miliardy korun. Statistiky nám ukazují, že dárky v podobě hraček pro jedno dítě stály ročně zhruba 4 135 Kč. Největší část této sumy samozřejmě činí vánoční dárky. Toto je ovšem bilance pouze z kamenných obchodů, nezahrnuje e-shopy a prodeje na tržištích.

Dá se říct, že rodiče v České republice jsou konzervativní. Většinou nakupují to, co sami znají z dětství. Vloni se na trhu objevila retro plastová Tatra 148 a také Člověče, nezlob se. Obě tyto hračky mají za sebou již dlouhou řadu dětských příznivců a nejinak tomu bude i letos. Děti mají neustále rádi Krtečka, dřevěné stavebnice, míče. Samozřejmě došlo i k modernizaci a počítač či playstation jsou věci, které pod vánočním stromkem očekávají.

Přes všechnu modernizaci bych se však přimlouvala za dárky, které děti nejen zaujmou, ale přinutí i nás rodiče či prarodiče, abychom se do dětských her zapojili a děti tak věděly, že jsou pro nás tím nejdůležitějším, co máme. Proto je dobře, že se do módy vrací společenské hry a ani pohádkové knížky neztratily svoji atraktivnost. Čas, který s dětmi strávíme, a to nejen o Vánocích, je totiž pro ně tím nejlepším, co jim můžeme dát. Pocit lásky a zájmu nejde žádnými dary nahradit.

Autor: 
Ing. Miloslava Vostrá, poslankyně Parlamentu ČR a místopředsedkyně ÚV KSČM
Zdroj: 
Mediální úsek ÚV KSČM

Články

.