V. Filip: Rada bezpečnosti OSN přijala rezoluci

25. 11. 2015

Rada bezpečnosti Organizace spojených národů přijala dne 20. listopadu 2015 jednomyslně rezoluci č. 2249/2015, kterou označila tzv. Islámský stát Iráku a Levanty za bezprecedentní hrozbu mezinárodnímu míru a bezpečnosti a vyzvala členské státy OSN, aby přijaly všechna nezbytná opatření k tomu, aby potlačily jejich teroristické činy.

Rezoluce odsoudila teroristické útoky Daešu tj. tzv. Islámského státu 26. června v Tunisku, 10. října v Ankaře, 31. října na Sinajském poloostrově, 12. listopadu v Bejrútu a 13. listopadu v Paříži. Rada bezpečnosti ve své rezoluci č. 2249/2015 nekompromisně odsoudila tzv. Islámský stát za systematické a hrubé porušování lidských práv i za likvidaci kulturního dědictví lidstva. Vyzvala členské státy, aby zintenzívnily své působení k zastavení přílivu cizích teroristických bojovníků do Iráku a Sýrie a potlačily financování terorismu. V navazující diskusi členské státy Rady bezpečnosti odsoudily barbarské působení Islámského státu. Představitel Francie označil teroristické útoky v Paříži za akt války proti Francii a představitel Ruské federace označil přijetí rezoluce za krok směrem k vytvoření široké antiteroristické fronty, jejímž cílem bude likvidace těchto teroristů.

Z pohledu jednomyslně přijaté rezoluce Rady bezpečnosti OSN č. 2249/2015 se jeví sestřelení ruského vojenského letounu SU-24 nad územím Sýrie nedaleko syrsko-turecké hranice jako vojenský akt, který napomáhá teroristům tzv. Islámského státu v jejich boji proti silám vojenského letectva Ruské federace, které na žádost legitimní vlády Syrské arabské republiky působí v Sýrii proti teroristům. Jde o akt v rozporu s mezinárodním právem, jde o útok na stát, který v souladu s Chartou OSN poskytuje vojenskou pomoc státu, který je dlouhodobě napadán teroristickou organizací, v tomto případě teroristy Islámského státu. Tento mezinárodněprávně neospravedlnitelný čin by měl být odsouzen na půdě Organizace spojených národů a Ruské federaci náleží právo na přiměřenou reakci a odpověď v souladu s článkem 51 Charty OSN.

Autor: 
JUDr. Vojtěch Filip, předseda ÚV KSČM a místopředseda Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky
Zdroj: 
Mediální úsek ÚV KSČM

Články

.