M. Vostrá: Stop terorismu

23. 11. 2015

Teroristických útoků, ke kterým se hlásí Islámský stát, ve světě přibývá. Bombový útok na ruské letadlo na Sinajském poloostrově a 13. listopad v Paříži jsou jen špičky ledovce. Plíživá chapadla terorismu útočí nečekaně v kterémkoli koutu světa a nemusí se vyhnout ani naší republice. V poslední době zaznívá varování před chemickými útoky. Evropu a svět obchází strach.

Česká armáda by se mohla v případě pozemní operace proti tzv. Islámskému státu podílet až dvěma stovkami zdravotníků a členů protichemické jednotky. V žádném případě tak nejde o aktivní vojenskou angažovanost. Naše zahraniční politika by měla v maximální míře spočívat v podpoře mírových řešení, materiální a ekonomické pomoci v zemích, odkud uprchlíci pocházejí. Pro nás je důležité eliminování či zastavení všech válečných konfliktů po celém světě, aby se mocnosti shodly na mírovém řešení a válka a strach tak přestaly lidi vyhánět z jejich domovů.

Strach z terorismu je oprávněný. Ne však každý z utečenců, kteří procházejí přes naše území, je skrytým teroristou, a proto by ani u nás neměl eskalovat rasismus a xenofobie, měli bychom si zachovat chladnou hlavu a společným úsilím apelovat na představitele našeho státu, aby v rámci svých zahraničních jednání vyzvali světové mocnosti k jednotnému postupu v boji proti Islámskému státu.

Nepřipusťme, abychom se museli bát vyjít na ulici, mít strach o to, zda se nám děti ze školy vrátí živé. Odmítněme jakoukoli formu násilí a snažme se i my sami udělat maximum pro klidný život nejen u nás, ale na celém světě.

Autor: 
Ing. Miloslava Vostrá, poslankyně Parlamentu ČR a místopředsedkyně ÚV KSČM
Zdroj: 
Mediální úsek ÚV KSČM

Články

.