H. Aulická: O státním integračním programu

20. 11. 2015

Vláda dne 8. července 2015 v tichosti a bez obvyklého zájmu médií rozhodla, že na SVÉ území přijme v následujících dvou letech (červenec 2015 – červen 2017) dobrovolně 400 osob v rámci programu přesídlování ze zemí mimo Evropskou unii a 1100 osob v rámci programu relokací z Itálie a Řecka. Jedná se o připravovaný přesun těchto osob na území České republiky.

Hned 22. září tohoto roku však bylo na Radě pro justici a vnitro většinově schváleno druhé relokační rozhodnutí, které určilo České republice povinnost relokovat dalších 1 591 osob z Itálie a Řecka. Celkem se tedy pro Českou republiku jedná o 3091 osob, které mají být přesídleny či relokovány na naše území.

To je také hlavní důvod, proč Ministerstvo vnitra nyní prosazuje navýšení rozpočtové kapitoly 314 – MV o dalších 127 mil. Kč na zajištění integrace oprávněných osob v roce 2016. Konečná částka se vyšplhá až na úchvatných 200 mil. Kč.

Zcela zásadní je však samotný návrh Ministerstva vnitra uzavřít rámcové víceleté smlouvy o úhradě poskytovaných integračních služeb mezi Ministerstvem vnitra a Charitou Česká republika jako generálním poskytovatelem integračních služeb za účelem zajištění integrace oprávněných osob v roce 2016 a v letech následujících bez výběrového řízení. Tento krok je vysoce netransparentní a vyvolává značné pochybnosti o novém státním integračním programu a kvalitě poskytovaných služeb. Vláda se tímto usnesením dopouští porušení příslušných zákonů, především zákona o veřejných zakázkách.

Na toto závažné porušení zákona upozorňují, i ve značně zkráceném připomínkovém řízení, veškeré dotčené resorty.

Vyzýváme vládu a především MV, aby si uvědomila, že vládní usnesení by vždy mělo být v souladu s platnými zákony ČR. Je skandální, že samotná Vláda schvaluje neodborně zpracované usnesení, které je navíc v zásadním rozporu s platnými zákony naší země.

Autor: 
Hana Aulická - Jírovcová, poslankyně PS PČR za KSČM
Zdroj: 
Mediální úsek ÚV KSČM

Články

.