P. Kováčik: Dejme přednost domácím potravinám

20. 11. 2015

Letošní rok nebyl rok pro zemědělce, pěstitele ovoce, chovatele ani zahrádkáře příliš úspěšný. Příroda si s námi zahrála a horko nám způsobilo spoustu problémů. Proto bych se rád v tomto předvánočním čase přimluvil za to, abychom v obchodech s potravinami začali vyhledávat naše produkty.

Možná vám připadá, že to velké nablýskané jablíčko z dovozu musí být lepší než to z Čech či Moravy. Mnohdy je však opak pravdou. Letošní jablíčka jsou o něco menší, zato však sladká. A určitě jim můžeme odpustit, že jim sucho nedovolilo více narůst. A stejně je to u dalších nabízených potravinářských výrobků. Naše máslo a sýry mají ve většině případů mnohem lepší kvalitu nežli ty dovozové. Přesto se však často necháme zlákat blýskavým obalem či puncem toho, že potravina pochází ze Západu.

A právě nadcházející doba Vánoc vzbuzuje u našich hospodyněk potřebu nakupovat mnohem více než během roku. A tak mohou ovlivnit, co budeme na tom našem vánočním stole mít. Věřím, že z našich domácích potravin se dá připravit opravdu skvělé pohoštění a určitě nám trocha patriotismu neuškodí. Koneckonců, když se podíváme na některé dovozové věci, zjistíme, že v sobě mají mnohdy dost škodlivin, proto je dobré jíst to, co vypěstujeme tady u nás, a víme, že tím nejen pomůžeme těm, kteří tyto potraviny na náš trh dodávají, ale budou nám i chutnat, protože jsme na ně zvyklí. Stejně jako nám chutná české pivo a nedáme na něj dopustit, měli bychom toto činit i vůči domácím potravinám, které na náš trh dodají pěstitelé a chovatelé z Čech, Moravy a Slezska.

Autor: 
Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu KSČM
Zdroj: 
Mediální úsek ÚV KSČM

Články

.