J. Maštálka: Předseda EP a iniciativa proti TTIP

13. 11. 2015

Už jsem prostřednictvím Haló novin (13. 10. 2015) informoval čtenáře o tom, že ve středu 7. října předali organizátoři Evropské občanské iniciativy Stop TTIP v Evropské komisi v Bruselu podpisy už na 3,3 milionu občanů EU, kteří tuto občanskou iniciativu podpořili.

Ovšem vzhledem k tomu, že právě tuto evropskou občanskou iniciativu nehodlá Komise akceptovat (a pokud by ji akceptovala, na procesu vedoucím k podepsání dohody o TTIP, tedy o transatlantickém obchodním a investičním partnerství mezi USA a EU, by se zřejmě nic nezměnilo), naděje odpůrců TTIP se upírají k očekávanému ratifikačnímu procesu. Dohodu o TTIP totiž musí vzhledem k jejímu charakteru skoro ve všech členských státech EU ratifikovat národní parlamenty, v polovině států navíc připadá v úvahu referendum.

Odpor proti plánům nadnárodních koncernů, odrážejícím se v TTIP (ale také v CETA, rovněž tajně připravované obdobné dohodě mezi EU a Kanadou), však roste a roste. Poté, co organizátoři občanské iniciativy Stop TTIP byli Komisí odmítnuti, obrátili se na předsedu Evropského parlamentu Martina Schulze. Ten 9. listopadu souhlasil s tím, že symbolicky převezme podpisy pod iniciativou Stop TTIP. Je však nyní otázkou, nakolik předseda EP může a také chce organizátorům iniciativy pomoci: právní úprava evropské občanské iniciativy bohužel neobsahuje aktivní roli EP.

»Těší nás, že protest proti TTIP bude patrně vnímán u evropských institucí,« řekl při té příležitosti mluvčí iniciativy Michale Efler, který také požádal u Schulze o možnost slyšení v Evropském parlamentu. Předseda EP slíbil, že bude kontaktovat předsedu petičního výboru EP a zeptá se jej, proč byla iniciativa odmítnuta. Od toho si ale nic neslibuji: předseda petičního výboru zřejmě poukáže na rozhodnutí Komise, která jako jediná je příslušná pro akceptování či odmítání evropských občanských iniciativ.

Je však dobré, že předseda EP byl do celé záležitosti takto vtažen. Také on totiž uznává, že obě dohody o volném obchodu jsou vyjednávány za zavřenými dveřmi a zastává prý zásadu, že »kdo chce získat důvěru, musí vsadit na transparentnost«. Nebude bez zajímavosti sledovat, co Martin Schulz ve věci protestů proti TTIP podnikne.

Autor: 
Jiří MAŠTÁLKA, poslanec Evropského parlamentu za KSČM
Zdroj: 
Mediální úsek ÚV KSČM

Články

.