G. Hubáčková: Připomeňme si 17. listopad jako jeden z nejvýznamnějších dnů hrdinství mladých studentů

13. 11. 2015

Sedmnáctého listopadu roku 1939 nacisté brutálně zakročili proti vysokoškolským studentům. Neměli bychom nikdy zapomenout na původní myšlenku Mezinárodního dne studentstva, který byl v Londýně vyhlášen roku 1941.

Byl vyhlášen jako připomínka tragických událostí, kdy nacisté dva roky předtím vraždili české vysokoškolské studenty, stovky poslali do koncentračních táborů a zároveň také uzavřeli české vysoké školy. Byl to útok na srdce českého národa, na mladé lidi, kdy studenti protestovali proti okupaci, a odporná reakce na odvahu, se kterou se tito lidé nakonec postavili nacistickému zlu.

Dodnes je tento svátek výročím mezinárodního významu, který pochází z Čech. Nacisté tehdy natrvalo uzavřeli všech deset českých vysokých škol.

Tento den by měl tyto události trvale připomínat a vést k zamyšlením a varováním před vzrůstajícími fašistickými tendencemi, které v dnešním světě znovu nenápadně vyvěrají na povrch, což ostatně můžeme sledovat například na Ukrajině, kde mají nyní důležité slovo extrémní skupiny hlásící se k odkazu nacistického vraha Stepana Bandery. Přitom právě Adolf Hitler, jehož zvěrstva tento den odsuzuje, vedl vůči lidem nesmiřitelný krvavý boj a tvrdě je perzekuoval.

Věřme, že nikdo z nás nezapomene a bude si dobře pamatovat, co všechno dokázali mladí lidé 17. listopadu 1939. Uctěme jejich památku a snažme se, aby 17. listopad byl svátkem, kdy budeme vzpomínat na ty, kteří obětovali své životy i za naši budoucnost. Nedovolme zapomenout na tento významný den, jenž byl přelomem v našich dějinách. Mezinárodní den studentstva by se měl stát opět významným dnem nejen v našem kalendáři, ale i v našich srdcích.

Autor: 
Gabriela HUBÁČKOVÁ, poslankyně a stínová ministryně školství, mládeže a tělovýchovy (KSČM)
Zdroj: 
Mediální úsek ÚV KSČM

Články

.