P. Kováčik: Extrémy počasí

13. 11. 2015

Letošní teplý podzim většinu z nás mile překvapil. Měli jsme možnost déle pracovat na zahrádkách a je příjemné vnímat poslední paprsky sluníčka. Lesní zvěř současné klima snáší dobře. Má dostatek potravy a může se tak před zimou dostat do dobré kondice. I když myslivci zvířata dokrmují, mnohdy to nestačí, a pokud je zima příliš krutá, slabší kusy zahynou.

Teplo působí problémy i u včelstev. Při běžných teplotách by včely pomalu omezovaly svoji aktivitu, při současném teplém počasí jsou však velmi činorodé, a tím spotřebovávají i zásoby na zimu. Vadí jim vlastně vše, co je v tuto dobu neobvyklé, a to je i současné teplo. I v zoologických zahradách vidíme v tuto dobu neobvyklý úkaz, a to jsou zvířata, včetně těch exotických, ve volných venkovních pavilonech.

Pro návštěvníky je to samozřejmě velmi příjemná změna. Jenže všechno má své pro a proti. Pokud bude i zima nadprůměrně teplá a nenapadne dostatek sněhu, nebudou doplněny zásoby spodních vod. A to se beze sporu negativně projeví v příštím roce. Teplotní rekordy, které teď meteorologové zaznamenávají, jsou pro tuto dobu velmi nestandardní. Nesplnilo se ani staré přísloví, že Martin přijíždí na bílém koni. Doufejme tedy, že alespoň v zimě se počasí vrátí do normálních kolejí a my se nebudeme bát, jak dopadne pro zemědělce rok 2016 a zdali opět nebude hrozit nadměrné sucho, které jsme zažili letos.

Autor: 
Ing. Pavel Kováčik, předseda poslaneckého klubu KSČM
Zdroj: 
Mediální úsek ÚV KSČM

Články

.