M. Vostrá: Téměř neřešitelný problém

9. 11. 2015

V poslední době se problém odcházejících zdravotních sester zvětšil natolik, že nemocnice jej nezvládají prakticky řešit. Všichni zainteresovaní konstatují, že je třeba doplnit počty zdravotníků v nemocnicích. Jenže jak? Pacienti si často stěžují, že musí déle čekat na ošetření, v těch horších případech je kvůli nedostatku sester pošlou na jiné oddělení nebo dokonce do jiné nemocnice.

Trend odcházení zdravotních sester za jiným zaměstnáním se v poslední době zvyšuje. Špatné pracovní podmínky a mnohdy i nemožnost vykonávat svoji práci tak důsledně, jak by chtěly, je nutí odejít, i když tuto práci mají rády. Přestože je u nás dostatek vystudovaných mladých sester, do nemocnic nastupují velmi málo. Od svých starších kolegyň totiž dostávají informace, že tato práce je velmi náročná a sestry mají poměrně nízký plat. Ty ze sester, které při své práci zůstávají, jsou unavené, mají nespočet problémů a velmi často se tak stává, že končí kvůli nesmírné zátěži na dlouhodobé nemocenské. Je to práce i fyzicky náročná.

Sestry musí polohovat pacienty, pomůcek k tomuto je nedostatek, a tak nezbývá, než si poradit i s pacientem vážícím sto kilo. Jistě všichni víme, že takovouto pracovní zátěž by žena neměla vůbec absolvovat, jenže pokud chce člověku na lůžku pomoci, nic jiného jí nezbývá. Nutno konstatovat, že všechny sestry, které ve zdravotnictví zůstávají, zaslouží velké poděkování a úctu. Jejich práce je nejen zodpovědná, ale i velmi náročná a těžko bychom se bez ní obešli.

Autor: 
Ing. Miloslava Vostrá, poslankyně Parlamentu ČR a místopředsedkyně ÚV KSČM
Zdroj: 
Mediální úsek ÚV KSČM

Články

.