M. Vostrá: Jesle se vrací

27. 10. 2015

Ne vše, co kdysi bylo v naší republice běžnou věcí, muselo být špatné. Maminky dávaly děti do jesliček a neměly obavu o to, jak o ně bude péče zajištěna. V současné době je už zařízení pro batolata po republice pouze pár, a tak se ministerstvo práce a sociálních věcí snaží jesle uvést opět v život. Mají k tomu pádný důvod. Maminky se budou moci dříve vrátit do práce.

Dost nerada poslouchám vyjádření paní ministryně, že jesle byly po roce 1989 z ideologických důvodů hromadně rušeny. Její nynější konstatování, že jsou to zařízení evidentně potřebná, je sice fajn, ale jestli si vzpomenete, jesle mívaly jedny z nejhezčích budov se zahradami a ty všechny byly buď zprivatizovány, nebo prodány. A tak obce i města budou znovu pracně hledat prostory, kde by mohly maminky své děti umístit.

Při dnešní ekonomické situaci rodin s dětmi se není co divit, že maminky chtějí jít brzy do práce. Z jednoho platu není možné uživit rodinu tak, aby svým dětem mohly poskytnout vše, co si přejí. Navíc generace babiček je stále mladší a samy ještě pracují a nemají tak možnost svým dětem v hlídání vnoučat pomoci.

Některé firmy se snaží vytvořit mikrojesle, aby nepřišly na dlouho o svou zaměstnankyni, která, pokud nebude mít dítě zajištěné, do práce nenastoupí. Můžeme říct, že oprášený nápad jeslí či mikrojeslí aspoň trochu pomůže mladým maminkám při péči o děti.

Autor: 
Ing. Miloslava Vostrá, poslankyně Parlamentu ČR a místopředsedkyně ÚV KSČM
Zdroj: 
Mediální úsek ÚV KSČM

Články

.